ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un război, importanţi nu sunt doar cei care luptă în prima linie. Succesul unei campanii depinde şi de cei care se ocupă de logistică sau de înzestrare. Este şi povestea lui Victor Balica, arată tvr.ro.

[P] Maria, Regina României. Jurnal de Război, ediție integrală, necenzurată - comanda online

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ofiţerul a răspuns de o echipă care repara bombardierele Forţelor Aeriene Române. Acum, locotenent colonelul în retragere este unul dintre cei mai vârstnici veterani: a împlinit de curând 101 ani.

În vara lui 1941, la 27 de ani, Victor Balica a fost mobilizat. Iniţial, tânărul sublocotenent conducea un pluton care transporta combustibil pentru aviaţie. Din 1942, Balica a coordonat o echipă care repara bombardierele Marchetti ale forţelor aeriene române. El, un căpitan, tehnicienii şi militarii care asigurau paza erau îmbarcaţi într-un tren care călătorea împreună cu unităţile de aviaţie.

În campania din est s-a îmbolnăvit de malarie. A fost timp de o lună internat într-un spital de campanie german. Chiar şi acum, la 101 ani, îşi aminteşte inclusiv numele medicamentului care i-a salvat viaţa.



A fost şi pe frontul de est şi pe cel din vest, însă spune că nimic nu se poate compara cu frigul îndurat pe teritoriul sovietic. Recunoaşte că, stând în spatele frontului, nu a avut o viaţă plină de pericole. O singură dată a crezut că sunt atacaţi. Era Revelionul 1942-1943, iar focurile de armă erau de bucurie.

În cei patru ani de război, a fost avansat locotenenent şi a fost decorat cu ordinul "Coroana României" şi medalia Aeronautica. Acum, la 101 ani, îşi aminteşte fără probleme toate întâmplările din război.