ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Republica Moldova, la Chişinău, guvernul comunist al lui Vasile Tarlev a vândut terenul pe care se află Cimitirul Eroilor unei firme private, care deja a construit un mall în vecinătate şi urmează să mai ridice nişte construcţii anexe.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Din păcate, aceste anexe se vor ridica peste locurile de veci a peste 1000 de militari, dintre care 600 sunt români, informează TVR.

Cimitirul a fost amenajat de Aşezământul Regina Maria pentru Cultul Eroilor.

În 1942 era inaugurat de Regele Mihai, împreună cu Regina Mamă Elena, mareşalul Antonescu şi Guvernatorul Basarabiei.

După 1944, sovieticii trec cu buldozerul pestre cruci, iar în anii '60 au ridicat peste cimitir un spital pentru bolnavii TBC. Construcţia a fost demolată în 2007, când guvernul comunist condus de Vasile Tarlev a vândut terenul unor afacerişti care doreau să ridice un mall.

Primăria a intentat imediat un proces pentru a opri distrugerea cimitirului.

"În niciun caz nu vom accepta să fie mall acolo unde astăzi este fundaţia bisericii (...) În paralel, încercăm şi noi o rezolvare - cel puţin nu permitem edificarea unor construcţii şi respectiv schimbarea destinaţiei, pentru că ar fi o blasfemie",  a declarat primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, la TVR.

De 8 ani, pe locurile de veci ale eroilor este o groapă de gunoi, în care se adăpostesc vagabonzii. Pe fundaţia fostei capele s-a pus o cruce strâmbă, din lemn, în memoria eroilor Armatei Române. Crucea a fost şi ea batjocorită.