ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cometa ISON nu pare să fi supravieţuit periplului său extrem de aproape de suprafaţa Soarelui, au concluzionat astronomii care au examinat imaginile transmise de mai mulţi sateliţi de observaţie solară, relatează AFP, preluată de Agerpres.
"Din câte se pare, cel mai probabil cometa ISON nu a supravieţuit periplului său", a declarat Karl Battams, om de ştiinţă în cadrul Naval Research Laboratory din Washington, la o masă rotundă organizată de televiziunea aparţinând NASA."Am văzut ultimele imagini din satelit şi nu am observat nimic ieşind din spatele discului solar", a adăugat el.

Aceeaşi concluzie şi din partea lui Phil Plait, astronom şi editor al site-ului Bad Astronomy: "Nu cred că această cometă a supravieţuit", a spus el. "ISON pare să fi dispărut, să se fi dislocat în ultimele ore", a adăugat Dean Pesnell, fizician specialist în Soare şi responsabil ştiinţific al Solar Dynamics Observatory sau SDO, un satelit al NSA care observă Soarele. "Nu vedem nimic, iar SDO, la fel ca SOHO (Observatorul Solar şi Heliosferic), este un detector extrem de bun de comete", a subliniat el. SOHO este administrat în comun de NASA şi ESA, Agenţia Spaţială Europeană.

Cometa ISON, un mare bloc de gheaţă şi rocă, urma să treacă pe lângă suprafaţa soarelui la o distanţă de 1,17 milioane de kilometri, fiind supusă unor temperaturi de 2.700 de grade şi pierzând trei milioane de tone pe secundă.

Majoritatea astronomilor anticipaseră că ISON nu va supravieţui acestei apropieri de soare.

ISON, numită şi "Cometa secolului" a mobilizat comunitatea astronomică după descoperirea sa în septembrie 2012 de astronomi ruşi, deoarece îşi are originile, vechi 4,5 miliarde de ani, în sistemul solar. Cometa a scăpat, de fapt, în urmă cu câteva milioane de ani din Norul Oort, un fel de "parcare" de comete în sistemul solar, la jumătatea distanţei dintre Soare şi următoarea stea.

http://www.youtube.com/watch?v=6j6nkLnHyG0&feature=share&list=PLiuUQ9asub3RHqKdK_XZSZ8I_981UPhvX