ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este binecunoscut aportul pe care Pro Tv l-a avut în răspândirea subculturii, a prostului gust şi a mizeriei la televizor.

Pro TV Moldova a trecut însă la un alt nivel. În căutarea ratingului, televiziunea a a difuzat o ştire despre o profesoară care a fost filmată în timp ce-i făcea sex oral iubitului ei.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Iată cum a prezentat televiuziunea ştirea, care a fost postată şi pe site: "Răzbunare cruntă din partea fostului iubit. Un bărbat din România şi-a filmat iubita, o profesoară din raionul Ungheni, în timp ce facea sex oral, şi a plasat imaginile pe internet. Filmulețul a fost trimis şi pe saitul protv.md de către o persoană care s-a prezentat drept o mamă îngrijorată de comportamentul profesoarei copilului său".

Imediat, atât cetăţenii din Moldova, cât şi mai multe organizaţii precum Amnesty International Moldova, s-au sesizat, acuzând postul de televiziune de defăimare şi calomnie.

"Considerăm lipsă de profesionalism maniera de abordare, prin redarea comentariilor terţelor persoane asupra evenimentului, fapt care conjugă cu defăimarea şi calomnia. Calificăm drept lipsită de sens şi mai ales importanţă difuzarea acestei ştiri şi apreciem drept speculative folosirea poziţiei  profesionale a persoanei defăimate şi o explicăm doar prin prisma interesului comercial al site-ului protv.md, pe care-l găsim cinic şi injurios.

Constituţia Republicii Moldova, prin art Articolul 28 garantează dreptul la viaţa intimă, familială şi privată.

Convenţia Europeană a Drepturilor Omului stipulează, prin articolul 8, că orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale", se spune în comunicatul de presă difuzat de instituție.

Modul în care a realizat Pro TV Moldova ştirea este relatat chiar de profesoara de la Ungheni pentru www.zdg.md"Nu eram în sat când a venit televiziunea. Eram la Universitate, căci fac masteratul și sunt tocmai în perioada examenelor. Mama mi-a telefonat și a spus că au venit reporterii să facă un reportaj despre tinerii specialiști din învățământ. Seara am aflat că reportera i-a spus mamei despre acel video, și pentru că mama nu știa nimic, i l-a arătat pe mobil, la poartă. Mama a plâns în fața camerei și a spus că nu e bine ce fac reporterii, dar ei au arătat-o pe mama plângând la televizor. Eu nu am înțeles de ce i-au arătat ei imagini din viața mea personală mamei, și nici de ce le-au arătat la televizor. Pe mine nu m-au întrebat nimic.

După acel reportaj am primit foarte multe apeluri telefonice în care eram blamată, înjosită. Vineri noaptea am fost telefonată de multe persoane dubioase care se exprimau înjositor. Am văzut că și un jurnalist de la București mă critică, un prieten al celor de la ProTV. Familia noastră este foarte afectată.

Și la școală e o atmosferă grea după asta. Profesorii care au fost intervievați sunt nedumeriți. O parte dintre ei au declarat că au rugat reporterul să deconecteze microfonul ca să discute subiectul. Reportera ar fi promis că nu înregistrează, dar a dat pe post ceea ce ei au rugat să nu dea – în reportaj se vede când reportera ține microfonul jos, nu la gura profesorului.

Eu am citit după aceasta Codul Deontologic al Jurnalistului, și nu am găsit nimic care să justifice acest reportaj.

În ultimele zile am văzut că multă lume mă susține. Le mulțumesc din suflet celor care înțeleg că nu am nicio vină în această situație și că am fost atacată pe nedrept. Fiecare mesaj mă încurajează și îmi dă puteri să merg mai departe și să gândesc lucid”.

Mai multe persoane s-au adunat zilele trecute în faţa sediului PRO TV din Chişinău pentru a protesta. "Protestul a durat un sfert de oră, dar de la redacție n-a ieșit decît șeful pazei ca să ne avertizeze să nu urcăm pe scară, că e spațiul lor privat", a scris unul dintre protestatari pe YouTube.