ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Grupări ale organizaţiei criminale Yakuza au adus cu forţa oameni fără adăpost, sau persoane cu afecţiuni mentale, la centrala nucleară de la Fukushima, pentru a ajuta la operaţiunile de îndepartare a reziduurilor radioactive, după dezastrul nuclear din martie 2011, conform unei anchete jurnalistice independentă.
"În Japonia este foarte des întâlnită practica de a apela la Yakuza, ori de câte ori este nevoie imediată de forţă de muncă masivă. În cazul centralei de la Fukushima, guvernul a solicitat companiei electrice TEPCO (Tokyo Electric Power Company) să ia măsuri imediate. TEPCO, la rândul ei, a apelat la subcontractori care, la rândul lor, au apelat la Yakuza pentru furnizarea forţei de muncă", a declarat ziaristul japonez Tomohiko Suzuki.

Conform surselor din poliţia locală, în prefectura Fukushima sunt active 50 de grupări criminale afiliate Yakuza, care au aproximativ 1.050 de membri. Mulţi dintre cei aduşi de Yakuza la Fukushima au fost forţaţi să lucreze acolo, restul având datorii faţă de membrii grupării.
"Nu am avut asigurare de sănătate, nici aparate pentru detectarea nivelului de radiaţii. Am fost trataţi ca nimicuri, ca oameni de unică folosinţă. Ne-au făcut promisiuni, pentru ca, mai apoi, să se descotorosească de noi, atunci când doza de radiaţii pe care o absorbisem era prea mare", a spus unul dintre muncitorii de la Fukushima, fără să îşi declare identitatea.

Numărul exact al muncitorilor aduşi de Yakuza la Fukushima nu apare în nicio statistică, dar, momentan, 250.000 de oameni participă la operaţiunile de curăţare a deşeurilor la centrala atomică.

Conform autorităţilor din prefectura Fukishima, mâna de lucru activă la centrala nucleară este cu 25 de procente redusă, faţă de cât ar fi necesar. Se estimează că lucrările de curăţire a deşeurilor toxice vor fi finalizate peste 40 de ani.

În cazul accidentului nuclear de la Cernobîl (Ucraina), din 26 aprilie 1986, 10% din totalul de 600.000 de oameni care au participat la operaţiunile de eliminare a deşeurilor nucleare au murit în urma expunerii la materialele radioactive, alţi 165.000 suferind boli specifice expunerii la radiaţii (cancer, tumori, boli de inimă).

http://youtu.be/Y8oVzYCBqNA

Citeşte şi La FUKUSHIMA a crescut numărul bolnavilor de CANCER