ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!




Dacă vă aflaţi în trafic şi simţiţi miros de cartofi prăjiţi, nu trageţi pe dreapta. Românii au găsit reţeta pentru un plin ieftin. Înlocuiesc toată motorina sau doar o parte din aceasta cu ulei de gătit.

Metoda funcţionează numai la motoarele diesel mai vechi. Şoferii plătesc mai puţin, pentru că un litru de ulei costă la jumătate faţă de motorină. Există însă şi câteva inconveniente: filtrele trebuie schimbate mai des şi iarna uleiul nu poate fi folosit.

Alin Boanţă din Târgu Mureş e proprietarul unui Mercedes 190 şi spune că de multă vreme nu mai merge la pompă. Foloseşte doar ulei:
"Ideea mi-a dat un prieten din Germania, care, în Germania, circulă mult cu ulei vegetal, ulei de floarea soarelui mai exact. La început am avut emoţii când am turnat în rezervor, când am văzut că porneşte motorul merge fără nici o problemă. Miroase, a fost mirosul de clătite, ăsta e singurul dezavantaj"

Alin a făcut o singură modificare: a adăugat un prefiltru la motorină. Spre deosebire de el, un alt şofer foloseşte ulei amestecat cu motorină pentru maşina lui, un WW Vento.
"Am pus zece litri de ulei, cam zece litri de motorină, funcţionează foarte bine. Reduce zgomotul la motor şi miroase a gogoşi"

, a spus Andrei. Alţi şoferi pun în rezervor ulei folosit, pe care îl filtrează.