Proba masculină de sabie pe echipe, la care România este vicecampioană olimpică şi mondială, precum şi proba feminină de floretă pe echipe au fost scoase din programul Jocurilor Olimpice 2016 de la Rio de Janeiro, în numele principiului rotaţiei, a decis Federaţia Internaţională de Scrimă (FIE), relatează AFP, citată de Agerpres.

Conform principiului rotaţiei, două dintre cele 12 discipline ale scrimei sunt excluse din programul olimpic, ele schimbându-se la fiecare patru ani. Disciplinele alese fac parte dintre probele pe echipe, şi nu dintre cele individuale.

Principiul rotaţiei există de la Jocurile de la Atena din 2004, unde probele feminine de floretă şi de spadă pe echipe nu au mai fost înscrise, înainte de a reveni patru ani mai târziu.

În 2008, la Beijing, au lipsit din program floreta pe echipe masculin şi sabia pe echipe feminin. La Londra, anul trecut, au lipsit proba masculină de spadă pe echipe şi cea feminină de sabie pe echipe.

Echipa masculină de sabie a României, care anul trecut a devenit vicecampioană olimpică la Londra, a cucerit anul acesta argintul la Mondialele de la Budapesta, după ce, în 2010, a câştigat bronzul la Paris, iar în 2009 şi-a adjudecat aurul în Antalya.

http://youtu.be/WKXYOFc2qSk