ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Recep Tayyip Erdogan, devenit președinte al Turciei în urmă cu două luni, a inaugurat miercuri, cu ocazia aniversării a 91 de ani de la fondarea Republicii, măreţul şi extrem de controversatul palat prezidenţial, construit la periferia capitalei Ankara. Decizia lui Erdogan de a nu locui în palatul prezidențial Cankaya, așa cum au făcut predecesorii săi, a atras un val de critici din partea opoziției și a ecologiștilor, informează presa de la Ankara, citată de Euronews.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

Ak Saray(Palatul Alb) se întinde pe o suprafaţă de 200.000 de metri pătraţi și a fost construit la periferia capitalei Ankara, pe un teren pe care primul preşedinte, fondatorul Republicii, Mustafa Kemal Atatürk, l-a achiziţionat pentru a-şi construi o fermă.

Pentru ridicarea acestui palat, cu arhitectură de inspiraţie neo-seljukidă (prima dinastie turcă din Asia Mică - secolele XI-XIII), s-ar fi scos de la buget, potrivit presei turce, aproximativ 350 de milioane de dolari.

Lucrările de construcţie, realizate în mijlocul unei zone forestiere, au generat încă de la început critici din partea apărătorilor mediului.

Adversarii lui Erdogan s-au aliat şi ei criticilor vizând construcţia palatului prezidenţial, care consideră că ar fi o ilustraţie a megalomaniei conducătorului ţării.

Admirat de susţinători la fel pe cât este contestat de adversari, care îl acuză de derivă "autoritară" şi "islamistă", Erdogan a fost ales în august în postul de preşedinte după ce a condus timp de 11 ani guvernul.

Preşedintele turc nu deţine decât puteri protocolare, dar Erdogan a afirmat că intenţionează să îşi păstreze puterea în ţară din acest post în urma modificării Legii fundamentale.