ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un strat gros de zăpadă a paralizat, joi, o mare parte din estul Statelor Unite, în urma unui nou viscol, care a provocat închiderea școlilor și instituțiilor publice, relatează AFP, citată de Agerpres.

Noul episod dintr-o iarnă deosebit de aspră pentru estul american a afectat inițial, miercuri, Georgia, Carolina de Sud și Carolina de Nord, apoi s-a îndreptat către nordul țării. Potrivit media americane, peste 800.000 de gospodării și companii erau încă private de electricitate joi, în special în sud-estul țării.

Conform site-ului FlightAware.com, peste 6.000 de zboruri — plecări sau sosiri în SUA — erau anulate joi. Miercuri, numărul anulărilor s-a ridicat la 3.700.

Transportatorul feroviar Amtrak a suspendat traficul pe unele din rutele din nord-est, mai notează agenția franceză de presă.

La Washington, circulația este extrem de dificilă din cauza stratului de 30 cm de zăpadă depus în timpul nopții, în timp ce în orașul vecin Frederick (statul Maryland), stratul de zăpadă se apropia de jumătate de metru. Școlile, instituțiile publice și magazinele erau, în mare parte închise, iar autobuzele nu circulau. Din cauza condițiilor meteorologice, vicepreședintele american, Joe Biden, a renunțat la o vizită în Maryland, iar conferința de presă cotidiană de la Casa Albă a fost anulată.

Unii locuitori s-au înarmat cu lopeți pentru deblocarea mașinilor, în timp ce alții au recurs la schiuri ca să se deplaseze de-a lungul esplanadei din centrul capitalei, National Mall.

La New York, serviciul de colectare a deșeurilor a fost suspendat  “pentru ca angajații de la salubritate să se ocupe de zăpadă”.

“Cea mai bună opțiune rămâne folosirea transporturilor în comun”, a afirmat primarul metropolei, Bill de Blasio.

Conform unui bilanț stabilit de CNN, viscolul a făcut cel puțin 10 victime, majoritatea în accidente rutiere, precizează AFP.

Președintele american, Barack Obama, a declarat miercuri stare de urgență în 45 de comitate din Georgia și Carolina de Sud, decizie care permite serviciilor federale responsabile cu situațiile de urgență să intre în acțiune.

[video width="640" height="480" ]http://www.youtube.com/watch?v=jb20WiSYJ8g&list=UUL1NP80eUfJGhZy8JkQkbxA[/video]