ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trupele speciale au demontat, marţi dimineaţa, una din ultimele baricade ale protestatarilor din centrul Kievului, unde se află sediul guvernului ucrainean, informează agenţia de presă Ria Novosti, citat de Agerpres.

Căile de acces spre centrul capitalei ucrainene sunt blocate de autobuze ale trupelor speciale de interne şi ale Berkut. A fost întărită, de asemenea, paza reşedinţei prezidenţiale şi a altor clădiri administrative. În acelaşi timp, clădirea primăriei Kievului, unde anterior se instalaseră manifestanţii, a rămas la un moment dat fără curent electric şi oamenii au început să iasă afară, postându-se la intrare. La câteva sute de metri de clădire stau trupele Ministerului de Interne, care deocamdată nu dau vreun semn că ar încerca să declanşeze un asalt pentru a degaja primăria. După ce a fost restabilită alimentarea cu energie electrică, protestatarii au reintrat în clădire, cu intenţia de a riposta în caz de asalt.

În noaptea de luni spre marţi, forţele de ordine au degajat cea mai mare parte a centrului capitalei ucrainene de corturi şi baricade ridicate de către manifestanţii proeuropeni.

Liderul mişcării naţionaliste Svoboda, Oleg Tiagnibok, a declarat că există răniţi de ambele tabere. Fără să precizeze numărul lor, el a estimat că în jur de 10 persoane au fost rănite în ciocnirile produse luni seara în zona Bisericii Luterane din Kiev. Martorii au relatat că la locul confruntărilor dintre scutieri şi manifestanţi a fost văzută o ambulanţă.

Protestatarii alungaţi de scutieri din faţa Radei Supreme (parlamentul) s-au retras, marţi dimineaţă în Piaţa Independenţei din Kiev.

Manifestaţiile proeuropene s-au declanşat la Kiev şi în alte oraşe din Ucraina la 21 noiembrie, când guvernul premierului Mykola Azarov a anunţat suspendarea pregătirilor pentru semnarea Acordului de asociere la UE. Protestatarii, în majoritate tineri, cer demisia preşedintelui Viktor Ianukovici şi a guvernului, precum şi alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate. Marţi la Kiev era aşteptată şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton în ideea de a facilita un dialog între opoziţie şi putere.

http://youtu.be/ktjW_U4eAFw