ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Victor Ponta și-a asumat răspunderea în Parlament pentru programul de guvernare după ruperea Uniunii Social-Liberale, iar măsurile economice anunțate nu diferă cu nimic față de cele ale USL-ului.

Astfel, guvernanții anunță revenirea TVA la nivelul de 19%, lărgirea bazei de impozitare, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale și impozitul diferențiat pe venitul salarial, creșterea progresivă a salariului minim pe economie până la nivelul de 1.100 lei, până la sfârșitul anului 2016, limitarea fenomenului de 'migrație a creierelor' și reducerea sărăciei pentru 580.000 persoane până în anul 2020, prin asigurarea unui sistem de asistență socială bazat pe un mecanism instituțional de identificare, evaluare și intervenție pentru toate cazurile de risc social.

Nu în ultimul rând, Victor Ponta a promis o simplificare a fiscalității, prin următoarele măsuri:

  • a) reducerea generală a impozitării;

  • b) lărgirea bazei de impozitare;

  • c) simplificarea sistemului de taxe;

  • d) creșterea colectării veniturilor bugetare;

  • e) reducerea evaziunii fiscale.


Revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite. Păstrăm plafonul de 16% și introducem, pe parcursul mandatului, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferențiat pe venitul salarial cu deductibilități fiscale: cote de 8%, 12% și 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.

Pe de altă parte, premierul a făcut un apel la politicieni de ”a nu repeta greşelile din 2009: să mărim nivelul de aşteptare a populaţiei, să purtăm o adevărată cursă a promisiunilor, pregătind practic un dezastru cum a fost cel din 2010. Este un apel dificil de respectat”.