ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


http://www.youtube.com/watch?v=jM9aQRFTKyE&feature=youtu.be

Filozoful și publicistul interbelic Mircea Vulcănescu, preotul Ilarion Felea și ieromonahul Iustin Pârvu au primit titlul post-mortem de cetățeni de onoare ai municipiului Aiud. Toți trei au fost închiși de regimul comunist în penitenciarul din Aiud pentru convingerile lor.

Conform ALBA TV la festivitate au fost prezenți Măriuca Vulcănescu și Ioan Felea, fiii celor două personalități.

Mircea Vulcănescu a fost economist, filosof, publicist, sociolog, teolog și profesor de etică în perioada interbelică. Orator recunoscut, a conferențiat cu pasiune pe subiecte diferite, de la satul românesc la dimensiunea românească a existenței. Ca Subsecretar de Stat la Ministerul de Finanțe în guvernul Ion Antonescu a reușit să negocieze cu Germania și să obțină pentru Banca Națională a României 8 vagoane de aur (confiscate de URSS în 1944).

După venirea la putere a comunismului, Mircea Vulcănescu a fost condamnat la 8 ani de închisoare și a murit pe 28 octombrie 1952, bolnav de plămîni, datorită tratamentului inuman la care a fost supus. Ultimul său cuvânt lăsat prin colegii de temniță a fost: ”Să nu ne răzbunați!”.

Preotul Ilarion Felea a fost preot publicist în perioada interbelică, rector al Academiei Teologice din Arad. Condamnat la 20 ani de temniţă pentru “activitate intensă contra clasei muncitoarei şi a miscării revoluţionare” și ”uneltire contra ordinei sociale”. Va muri bolnav în închisoare pe 18 septembrie, 1951 din cauza lipsei asistenţei medicale.

Ieromonahul Iustin Pârvu s-a născut la data de 10 februarie 1919, în satul Poiana Largului din județul Neamț. În 1940 a devenit preot călugăr iar apoi a fost trimis ca preot misionar pe Frontul de Est ajungând până la Odessa. În 1948 este arestat și condamnat la 12 ani de închisoare. Trece prin închisorile din Suceava, Văcărești, Jilava, Gherla, Periprava, Aiud și minele de la Baia Sprie. După 1989, părintele Iustin fondează în satul natal din Neamț mănăstirea Petru Voda fiind recunoscut ca unul dintre cei mai mari duhovnici ai Moldovei.