ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Postul american de televiziune NBC News și-a retras corespondentul din Fâșia Gaza, după ce acesta a transmis atrocitățile comise de armata israeliană în teritoriul palestinian. Fără a intra în jocul manipulării mediatice practicat de marile canale de televiziune occidentale, jurnalistul a realizat un reportaj despre uciderea celor patru copii palestinieni pe o plajă din Gaza.

Ayman Mohyeddin, corespondentul NBC News a fost martor la omorârea celor patru copii palestinieni care se jucau pe o plajă din Gaza, de către militari israelieni, și a realizat un reportaj emoționat pe acest subiect. Marcat, el a povestit momentele de dinaintea morții celor patru micuți, alături de care, înainte de a fi uciși, se jucase cu o minge de fotbal. Toți cei patru copii, cu vârste între 7 și 16  ani, erau membri ale aceleiași familii, relatază presstv.ir



Șefii săi din SUA au decis însă că jurnalistul trebuie să părăsească teritoriile palestiniene imediat. Conform unei surse din NBC, mai marii televiziunii au susținut că rechemarea jurnalistului este cauzată de ”motive de securitate”, având în vedere că armata israeliană a declanșat joi noaptea invazia terestră în Fâșia Gaza.

Se pare însă că NBC nu va rămâne fără corespondent. Un alt jurnalist, Richard Engel, a fost deja trimis în Gaza, însoțit de un producător american, care nu a mai fost niciodată în regiune și nici nu cunoaște limba arabă.
NBC a refuzat să comenteze de ce ”motivele de securitate” invocate în cazul lui Mohyeddin nu se aplică și lui Engel.

Manipularea practicată de media occidentală în Gaza nu ar fi ceva nou. Cel mai recent episod al modului în care televiziunile de peste Ocean, în frunte cu CNN, CBS și ABC News, încearcă să deformeze realitatea, demonizându-i pe palestinieni, a avut loc recent. Protagonistă a fost televiziunea ABC News, care, prin corespondentul său din Gaza, a încercat să prezinte într-o altă lumină agresiunile israeliene asupra palestinienilor.

Diane Sawyer a realizat un reportaj despre rachetele lansate de mișarea Hamas asupra teritoriului israelian, în timp ce pe ecran apăreau avioane israeliene care atacau Gaza. Manipularea a mers până acolo încât deși cameramanul filma palestinieni care încercau să-și recupereze o saltea din ruinele unei case, jurnalista americană vorbea despre ”o familie de israelieni care vor să-și salveze ce se mai poate din casa lovită de o rachetă palestiniană”. Ulterior, asaltată de comentarii critice, ABC News și-a cerut scuze pentru ”eroare”.