ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, a declarat că, potrivit concluziilor raportului ştiinţific, principala cauză a cutremurelor din judeţul Galaţi este de natură tectonică, dar că pânza freatică ridicată a amplificat fenomenul şi a afectat şi mai mult o parte dintre casele din satul Izvoarele, informează Mediafax.

Costoiu susţine că, potrivit specialiştilor, cutremurele din Galaţi nu au legătură cu cele din Vrancea şi nu au fost generate de foraje sau de inundaţii, dar acestea din urmă au amplificat efectul în comuna Izvoarele.

Potrivit raportului, prezentat, vineri, în şedinţa de guvern, cauzele numeroaselor seisme înregistrate într-un interval scurt în câteva comune din Galaţi sunt naturale, respectiv de natură tectonică.

Pe de altă parte, într-un raport al Institutului Geologic al României, dat publicității acum zece zile, se arăta că printre cauzele posibile se numără și exploatările de gaz și petrol.

La câteva zile după acest anunț, directorul de atunci al Institutului, Ștefan Marincea, a fost demis.

Din 23 septembrie, în zona Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme înregistrate la Galaţi în această perioadă au avut 3,9 grade şi s-au produs în 29 şi 30 septembrie şi în 4 octombrie.

 

http://youtu.be/_tavRtxShcg

Sursa foto: adevarul.ro