ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


20 de oficiali din judeţul Vaslui, printre care primarul comunei Pungeşti, Mircia Vlasă şi primarul comunei învecinate Băceşti, Horaţiu Cărăuşu, au efectuat, în iunie 2013, pe banii Chevron, o excursie la un sit de exploatare al gazelor de şist, pe care compania americană îl are în Polonia, scrie adevarul.ro.

Scopul deplasării era de informare a edililor cu privire la metodele fracturării hidraulice, care urmează să fie folosită şi în judeţul Vaslui, pentru ca aceştia, la rândul lor, să informeze localnicii din comunele pe care le administrează.

Conform adevarul.ro, în excursia Chevron, Constantin Chiriac, secretarul Primăriei Pungeşti, care i-a luat locul preotului din sat, pe motiv că acesta nu a vrut să vină, a declarat că a băut apă din pânza freatică şi că aceasta a fost bună. "Totul era verde, adică iarbă multă care înconjura sondele, şi nu mi s-a părut nimic în neregulă. Sonda care fusese acoperită într-una dintre localităţi era betonată. Arăta (...) ca un stadion, aşa era de frumoasă. Ne-au dat să bem apă direct din pânza freatică, acolo unde şantierul era deja închis. Au băut şi cei de la Chevron cu noi. Era bună! Apoi ne-au dus la masă şi ne-au dat salată cu fructe de mare şi maioneză“, scrie Adevarul.

Nu ştim câte au aflat edilii din Pungeşti despre exploatarea gazelor de şist din excursia poloneză, dar, faptul că sătenii au ieşit pe câmp pentru a împiedica începerea lucrărilor, e clar că cei de la Chevron nu şi-au făcut cum trebuie treaba de a-i informa pe oficialii vasluieni.

http://youtu.be/zITq7bBx3nE

http://youtu.be/ZVEktKQw5OA