ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Consiliul Judeţean Constanţa a organizat, miercuri, împreună cu reprezentanţii Chevron România, o dezbatere despre gazele de şist la căminul cultural din localitatea Albeşti.

Evenimentul a început cu prezentarea unui film documentar realizat ca răspuns la documentarul Gasland, care prezentintă efectele negative ale exploatării gazelor de şist. Locuitorii comunei Albeşti nu au vrut să audă explicaţiile geologilor, care au încercat să îi asigure că metoda de forare nu pune în pericol mediul. Opiniile lor au fost întărite de militanţii de mediu, prezenţi la discuţii.

http://youtu.be/XQcIAhG49y8

Dezbaterea a fost marcată de tensiuni, după ce vicepreşedintele Consiliului Judeţean a ameninţat că evacuează din sală mai mulţi activişti de mediu care monopolizaseră discuţia, punând întrebări repetate reprezentanţilor Chevron, în legătură cu riscurile exploatărilor gazelor de şist.

Dezbaterea s-a încheiat cu promisiunea autorităţilor locale şi judeţene că asemenea discuţii vor mai avea loc în Albeşti în perioada următoare.

În prezent, în judeţul Constanţa, are loc prima fază a explorării gazelor de şist, studiul seismic, după care mai urmează forarea unei sonde de explorare şi evaluarea şi testarea informaţiilor obţinute de sonda de explorare. Etapa de explorare a gazelor de şist durează aproximativ patru-cinci ani, conform datelor de pe site-ul Chevron.

Chevron a primit licenţe pentru trei blocuri pe uscat situate în regiunea Constanţa - perimetrele 17, 18 şi 19.

Perimetrul 17 - Costineşti DESCARCĂ AICI

Perimetrul 18 - Vama Veche DESCARCĂ AICI

Perimetrul 19 - Adamclisi DESCARCĂ AICI