ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aflat într-o vizită la Sofia, pentru aniversarea a 135 de ani de la debutul relaţiilor diplomatice dintre Bulgaria şi Rusia, ministrul rus de Extrerne Serghei Lavrov a fost primit cu huiduieli. Bulgarii au dorit astfel să își manifeste nemulțumirea față de proiectul South Stream și de dependența energetică față de Rusia.

Pe agenda discuțiilor dintre șeful diplomației ruse s-a aflat, cum era de așteptat, proiectul gazoducutului ruso-italian South Stream, ce ar urma să furnizeze gaz rusesc spre Europa prin Marea Neagră, ocolind Ucraina. Proiectul este contestat de Uniunea Europeană iar recent guvernul de la Sofia a cedat presiunilor Bruxelles-ului, sistând lucrările la tronsonul bulgar al gazoductului.

Zeci de bulgari au participat la Sofia, la un miting în care au contestat negocierile privind proiectul South Stream. Protestatarii au scandat lozinci împotriva dependenței energetice a ţării lor față de Rusia, informează site-ul digi24.ro

Oficialii de la Sofia consideră însă că gazoductul va aduce beneficii Bulgariei. „Proiectul South Stream este în interesul Bulgariei şi al regiunii sud-est europene şi, de asemenea, pentru întreaga Uniune Europeană”, a declarat Kristian Vighenin, ministrul bulgar de externe. Și premierul bulgar Plamen Oreşarski s-a declarat ”optimist ”că Bruxellesul va accepta ”argumentele foarte bune ”prezentate de Bulgaria în favoarea construcţiei tronsonului bulgar al gazoductului.

”Din punctul nostru de vedere, am subliniat necesitatea terminării construcţiei în termenul de timp stabilit şi ne afirmăm decizia de a continua dialogul constructiv cu toate părţile interesate”, a afirmat Serghei Lavrov după discuțiile cu partea bulgară.

Proiect al companiei ruse Gazprom şi al grupului energetic italian ENI, South Stream urmează să transporte gaz din Rusia spre Bulgaria prin Marea Neagră, ocolind Ucraina, înainte de a-şi continua traseul spre Grecia, Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia şi Austria.

Evaluat la 16 miliarde de euro, South Stream a fost demarat de Rusia în 2012. Gazoductul va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an, echivalentul importurilor europene de gaz rusesc care tranzitează Ucraina.
Ungaria a anunțat recent că nu va renunța la gazoductul rus și a cerut Uniunii Europene ca, dacă vrea ca Budapesta să oprească lucrările la acest proiect, să ofere alternative viabile pentru asigurarea aprovizionării cu gaze.