ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Preşedintele-director general al TVR, Stelian Tănase, a declarat, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta, că s-a convenit asupra unui proces de restructurare a televiziunii publice, el apreciind că trebuie refăcută organigrama pentru a face un organism competitiv, pentru ca, în 2-3 ani să se treacă la un "format BBC". De asemenea, Tănase a afirmat că are sprijinul politic pentru a-şi continua activitatea la şefia TVR.

Restructurarea Televiziunii Române nu va fi sinonimă cu noi concedieri, ci cu o nouă organigramă a acesteia.



Declarațiile lui Stelian Tănase au fost întărite și de un comunicat al Sindicatului pentru Unitatea Salariaților TV:
Astăzi, 24. 03.2014, ne-am întâlnit din nou cu directorul general interimar al SRTV, dl. Stelian Tănase, care ne-a promis, și pare să se țină de această promisiune, că se va cosulta periodic cu noi.

Dl. Stelian Tănase ne-a asigurat că nu are în vedere noi concedieri colective, însă, când va exista un nou CA, va prezenta planul RECONFIGURĂRII actualei organigrame.

Ne-a mai comunicat că s-au făcut demersuri la Guvernul României în vederea rezolvării situației financiare extrem de grave cu care se confruntă Televiziunea Română.

În ceea ce privește prima de concediu, neplătită pentru salariații care au beneficiat de concediu in perioada ianuarie-martie 2014, dl. Stelian Tănase a spus ca își dorește să respecte prevederile CCM în vigoare, cu mențiunea că pe moment nu există banii necesari.

Pe de altă parte, Stelian Tănase a mai afirmat că, deși se ia în calcul majorarea taxei radio-tv, această măsură nu va fi luată în 2014. Cu toate acestea, Victor Ponta a admis că se gândește la eliminarea acestei taxe.
Aşa cred că trebuie să se întâmple (n.r. - taxa radio-tv să fie desfiinţată), după ce avem tot sistemul digital, după ce are loc reforma în această piaţă a televiziunii şi radioului public, după ce se vor reuni, trebuie să beneficieze de un sprijin de la bugetul public, aşa cum se întâmplă cu toate instituţiile de acest gen din Europa. Eu cred că obligativitatea pentru toţi oamenii de a plăti o taxă e o chestiune depăşită.

Pot să vă confirm că soluţia de a închide pur şi simplu TVR nu cred că este o soluţie aplicabilă. Până la urmă este prevăzut în Constituţie dreptul la informare şi serviciul public de televiziune, de radio trebuie să rămână şi există în toate ţările europene.

Soluţia corectă care a fost aplicată în cele mai multe ţări europene, şi anume a fuziunii între radio şi televiziune, este una pe care o vom aplica probabil anul viitor, pentru că acum radioul este pe plus, nu mult, iar televiziunea este foarte mult pe minus şi dacă le-am uni acum am băga şi radioul în faliment. După un an de zile, dacă, şi sper să aibă succes procesul de restructurare, soluţia pe termen lung este de a avea o singură societate de televiziune şi radio public.

Este nevoie de o nouă lege, deocamdată decizia Curţii Constituţionale, cred că de anul trecut, vorbeşte despre grupurile parlamentare reprezentate de Parlament (care numesc membrii Consiliului de Administraţie - n.r.). Dacă se face o nouă lege, categoric da, se poate depolitiza conducerea TVR.

Strategia pentru televiziunea publică va fi stabilită de către preşedintele - director general, domnul Tănase, de membrii Consiliului de Administraţie, care vor fi votaţi probabil marţea viitoare de Parlament. Eu l-am asigurat şi pe domnia sa de sprijinul Guvernului pentru această strategie. Strict legat de continuarea activităţii domnului Tănase, el are sprijinul grupurilor noastre parlamentare şi e bine să aibă un sprijin politic cât mai larg şi bipartizan, şi de la putere şi de la opoziţie.

Domnule Tănase, de ce nu cereți un audit intern?


În urmă cu două zile, un membru al CNA, Valentin Jucan, i-a transmis lui Stelian Tănase o scrisoare deschisă, în care îi solicită un audit intern în TVR, iar cei responsabili pentru ”gaura” de 180 de milioane de euro să plătească.
Asist, de aproape două săptămâni, la neputința conducerii TVR. Mai întâi constată că nu este vorba de BBC, apoi descoperă că sunt prea mulți angajați și prea puține mașini în parcul auto; urmează responsabilii editoriali să fie puși la punct, o mică cenzură, taxa tv. Se schimbă componența politică a Guvernului și… “ajutor! Ponta, ajută-mă!”.

În fața dezastrului economic în care se zbate “televiziunea liberă a țării”, domnul Stelian Tănase cere milostenie la Guvern. Altfel spus vinde televiziunea publică politicienilor (și nu numai). Mai vorbim despre “presă liberă”? Deloc.

Domnule Tănase, de ce nu cereți un audit intern, urmând ca cei responsabili să răspundă pentru jaful din TVR? Doriți ștergerea datoriilor. Nu există așa ceva! Acele datorii “șterse” vor fi achitate tot din buzunarul contribuabilului, același care achită taxa tv. Doriți ștergerea datoriilor cu prețul independenței editoriale? Asta faceți atunci când afirmați că “Ponta este singura șansă”.

În calitate de membru al Consiliului Național al Audiovizualului, garant al interesului public, vă solicit să opriți aceste demersuri care încalcă spiritul și litera Constituției României. Vorbiți deja despre insolvența TVR.

Dacă doar atât constatați că se mai poate face, vă rog prezentați-vă demisia de urgență!