ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorii majorității au respins cu 106 voturi, din cele 122 exprimate, propunerea de modificare a Legii nr.33/2007 privind alegerile pentru Parlamentul European, care prin limitarea artificială a accesului candidaților și a alternativelor de alegere oferite cetățenilor români, generează neîncrederea în alegeri și absenteismul la vot.

Potrivit senatorului PNR Valentin Todirașcu, proiectul legislativ în cauză propune următoarele măsuri de atragere a cetățenilor la vot:

1. Diminuarea de la 200.000 de semnături de susținere pentru partidele politice la 25.000, similar cu numărul necesar pentru înființarea unui nou partid.

2. Diminuarea de la 100.000 de semnături de susținere pentru candidații independeți la 5.000, pentru că pot exista candidaţi independenţi doriţi de populaţie, dar incapabili să strângă 100.000 de semnături.

3. Creșterea de la 90 la 150 a numărului de zile în care se pot strânge semnături de susținere și pentru depunerea propunerilor de candidaturi la Biroul Electoral Central, fapt ce ar permite o mai bună informare a electorilor privind candidaţii propuşi.
Aceste trei propuneri urmăresc creșterea cantitativă a numărul de candidați înscriși care vor putea, la rândul lor, să atragă la vot un număr mai mare de alegători.

Propunerea principală însă, este de ordin calitativ, de atragere la vot a mai multor alegători care se vor simţi responsabili şi importanţi, respectiv:

4. Înlocuirea actualului sistem de vot pe “liste închise” cu sistemul de vot preferențial sistem de vot transferabil „STV” folosit deja în Irlanda pentru alegerile europarlamentare, permis și chiar recomandat de forurile europene pentru creșterea calității celor aleși, permițând electorilor să aleagă candidații cei mai buni fără a fi limitați de lista unui singur partid.
Prin acest sistem de vot transferabil „STV” se generează o puternică încredere în alegerile europarlamentare pentru că astfel alegătorul primește dreptul de a stabili ierarhia candidaților pe listă, diminuând fenomenul traseismului și tranzacționării locurilor eligibile de pe listele partidelor. Sistemul de vot preferenţial se utilizează de mai mulți ani în România, la alegerea liceului preferat, după examenul de capacitate, stabilind ierarhia opţiunilor elevilor.

Propunerea legislativă urmează să intre în procedura de votare la Camera Deputaților, care e for decizional.

Disprețul majorității senatorilor față de posibilitatea accesului mai facil al candidaților independenți la alegerile pentru PE, în înregistrarea video a dezbaterii din plen.

[video width="640" height="480" ]http://www.youtube.com/watch?v=OWndaSMIzos&feature=youtu.be[/video]