ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De câteva decenii, oamenii de știință se tem de prăbușirea calotei glaciare a Antarcticului de Vest, care dacă s-ar topi, ar putea declanșa o creștere lentă, dar de neoprit, a nivelului mării cam cu vreo 3,4 metri. Vestea proastă este că acest volum imens de gheață a început să se topească și nimeni nu poate să facă nimic pentru a opri acest fenomen natural.

Două echipe diferiteARCTIC SUNSET de specialiști au raportat colapsul în curs de accelerare, al stratului de gheață, în revistele Science și Geophysical Research Letters. Colapsul a fost prezis de zeci de ani de către glaciologul John Mercer și nu numai, dar astăzi avem prima dovada tangibilă că previziunea se adeverește. Temperaturile mai ridicate ale apelor sunt, cel mai probabil, cauzele topirii.


"Acest lucru se întâmplă cu adevărat"
, a declarat Thomas P. Wagner de la NASA pentru New York Times . "Acum, nu avem nimic pentru a îl opri."

Vestea relativ bună este că topirea va avea loc peste câteva sute de ani, astfel încât putem respira ușurați, însă chiar și peste aceste sute de ani, nivelul mării oricum va cește, inevitabil cu 3,4 metri, ceea ce e de ajuns pentru a înghiți mari porțiuni de coastă din întreaga lume, cu tot cu așezări omenești și, de ce nu, cu tot cu oameni.

[video ]http://www.youtube.com/watch?v=uZ3mxy8G978[/video]

(Surse: Science și NASA , via New York Times)