ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Fantoma colonelului Gaddafi îl bântuie pe ex-preşedintele Franţei Sarkozy", titrează Pravda de azi. Adevărat; pentru că în spatele arestării lui Nicolas Sarkozy nu stau doar acuzaţiile de trafic de influenţă şi corupţie ci şi un imens scandal, istoric, privind fondurile ilegale de milioane de euro pe care fostul preşedinte francez este acuzat că le-a primit de la defunctul dictator libian, Moammar al-Gaddafi.

După acuzaţiile lansate de foşti oficiali de la Tripoli  privind o finanţare de 50 de milioane de euro a campaniei electorale a lui Sarkozy din 2007, iată că, la sfârşitul lunii februarie a anului acesta, France 3 Tv, cel de-al doilea post national al Franţei, a televizat un interviu inedit, realizat de jurnalista Delphine Minoui, de la Le Figaro, cu colonelul Gaddafi, pe 16 martie 2011, la câteva zile după ce Parisul a recunoscut "opoziţia" libiană şi cu şapte luni înainte de uciderea acestuia, pe 20 octombrie 2011.

În interviul ce se subînţelege că a fost difuzat după ce Sarkozy a părăsit puterea din frica de repercusiuni, Gaddafi afirmă textual: "Sarkozy este întârziat mintal... Mulţumită mie a devenit preşedinte. Noi i-am dat fondurile pentru a câştiga alegerile", după cum îl citează France24 şi AFP.

Gaddafi mai afirmă că Sarkozy l-a rugat personal să devină sponsorul său încă de când era ministru de Interne, transmite şi DailyMail. Interviul audio-video poate fi vizionat mai jos. Într-un alt interviu realizat de Le Figaro şi pe care ActiveNews îl reproduce, de asemenea, mai jos, Ziad Takieddine, un personaj special - fostul intermediar al eliberării asistentelor bulgare ostatice în Libia şi organizatorul vizitei lui Gaddafi la Paris, din 2007 - afirmă că "există dovezi" privind fondurile primite de Sarkozy de la Tripoli.

Operaţiunea s-ar fi realizat prin intermediul fiului dictatorului, Saif al-Islam-Gaddafi. Acesta declară tranşant, într-un interviu exclusiv realizat de EuroNews pe 16 martie 2011, pe care îl prezentăm, de asemenea, mai jos: “Sarkozy trebuie întâi să ne dea înapoi banii pe care i-a luat din Libia pentru a-şi finanţa campania electorală. Noi l-am finanţat şi avem toate detaliile şi suntem gata să le dezvăluim. Primul lucru pe care vrem să-l facă acest clovn este să dea banii înapoi poporului libian. A primit ajutorul nostru. Dar ne-a dezamăgit. Dă-ne banii înapoi! Avem toate datele şi documentele de transfer ale operaţiilor bancare şi vom face public totul în curând."

ap_saif_al_islam_saadi_gadhafi_si fiul lui bercea mondialuDin păcate pentru el, Saif al-Islam-Gaddafi a fost capturat de o grupare paramilitară şi este deţinut din octombrie 2011, de "rebeli", în oraşul Zintan din Munţii Nafusa. De acolo apare din când în când în faţa Tribunalului de la Tripoli, care îl judecă pentru "crime de război", prin... transmisii video. Cererea lui de a da banii înapoi, ca şi acuzele de trafic de influenţă de care este învinovăţit Nicolas Sarkozy, aminteşte, păstrând proporţiile, desigur, de cazul autohton al fiului lui Bercea Mondialul, care i-a cerut fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, acelaşi lucru, pentru ca ulterior să fie şi el arestat (foto cu cei doi alături).


Exclusive: Saif al-Gaddafi 'wants money back from Sarkozy' de euronews-en