ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„14 mai, una din cele mai cenușii pagini ale istoriei românilor” – așa a „botezat” părintele Iustin Pârvu această zi, pe care mulți dintre români o consideră o mare sărbătoare a neo-martirilor români.

Deși nu este încă marcată astfel în Calendar, 14 mai este ziua de cinstire a Sfinților Martiri din temnițele comuniste. Astăzi, 14 mai 2014, s-au împlinit 66 de ani de când au fost arestați de către comuniștii atei peste 10.000 de tineri, intelectuali și toți cei care, prin chiar cel mai mic gest de nesupunere față de regimul dictatorial ateu, au trecut prin programul de „reeducare” și au ajuns să-și verse sângele în temnițele comuniste. Preoți, monahi și laici au murit sub persecuția comunistă, pentru credința lor.

Fiind considerați vrednici de cinste, ziua de 14 mai a fost aleasă ca zi de prăznuire a Sfinților Închisorilor și propusă să fie trecută în sinaxare o dată cu canonizarea acestor noi mucenici.

Unii contestă sfințenia acestor noi mucenici, alții nu. Aceștia din urmă consideră că mulți dintre cei care au murit în temnițele comuniste de la Aiud, Gherla, Târgu Ocna sau Pitești și nu numai sunt sfinți mucenici deoarece, conform spuselor teologilor, au murit pentru Hristos.  Reeducarea comunistă începea cu întrebarea „Mai crezi în Dumnezeu? Mai crezi în Hristos?” iar ei, refuzând  a se lepăda de credința lor, în fața persecutorilor comuniști, au suferit torturi care, se pare, au dus la sfințenie.

Prizonierii din temnițele comuniste care și-au apărat credința cu prețul vieții sunt considerați mucenici. Totuși, se pare că  nu dintr-o simpatie oarecare a creștinilor față de frații lor în suferință, au primit ei aceste merite,  ci pentru că în gropile comune, precum cea de la închisoarea din Aiud, printre numeroasele schelete ale prizonierilor, au fost găsite oseminte neputrezite, frumos mirositoare. Ulterior, spre mirarea tuturor, aceste oase au izvorât mir în fața a numeroși credincioși, în cadrul unor conferințe pe teme teologice de la Iași și nu numai.

Atât anul acesta, cât și anul trecut, spun martorii, minunile s-au ținut lanț. La biserica din curtea Palatului Mogoșoaia, un craniu găsit într-o groapă comună de la Aiud a ivorât aproape jumătate de litru de mir, conform mărturiilor celor prezenți acolo. Există și filmări care atestă acest eveniment de o importanță deosebită pentru credincioșii ortodocși români. De notat este faptul că acest fenomen, izvorârea de mir se petrece doar cu moaștele sfinților ortodocși.


Ce este izvorârea de mir? „E ca o transpirație. Osul începe să transpire, ca un fel de broboane care se formează pe geam (...) ele nici acum nu miros ca un ulei rânced, ca un fel de mir preparat de oameni, ele miros ca în primul moment”, declară, în cadrul unei conferințe, teologul Marian Maricaru.

Printre acești sfinți ai închisorilor se găsește și Valeriu Gafencu, cunoscut sub numele de „Sfântul Închisorilor”, care a știut cu exactitate care urma să fie ziua morții sale, poetul Radu Gyr și soția sa, cărora le-au fost descoperite sfinte moaște,  Mircea Vulcănescu și mulți alții.

Tot la această dată, 14 mai, a fost arestat și Părintele Iustin Pârvu,  care a fost închis timp 16 ani, urmând ca tot în această zi, 14 mai, a anului 1964, să fie eliberat. Părintele a fost și rămâne o personalitate marcantă a Ortodoxiei românești, un reper pentru mii de credincioși.