Rata de ocupare a populației cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani din România, un indicator al gradului în care populația este activă din punct de vedere economic, a scăzut la 68% în primul trimestru din 2018, de la 68,4% în ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică. Practic, aproximativ o treime din cei aflați în această categorie nu sunt cuprinși de o piață locală a forței de muncă în care investitorii străini au pondere dominantă și oferă salarii mult sub media Uniunii Europene. 
 
În primul trimestru al anului în curs, populația activă a României era de 8,891 milioane de persoane, din care 8,477 milioane erau ocupate și 414.000 erau șomeri. Doar 6,417 milioane de persoane aveau statutul de salariați, în timp ce 2,06 milioane de persoane erau lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremunerați, membri ai unei societăți agricole sau ai unei cooperative neagricole și patroni.
 
Dincolo de scăderea de 0,4% în doar câteva luni și de ponderea generală, alarmante în sine, datele scot în evidență un alt aspect îngrijorător. Cei mai tineri și cei mai bătrâni dintre românii activi sunt cei mai afectați de fenomen: rata de ocupare a celor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani a fost de 23,4%, iar cea a românilor cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani a fost de 43,9%. Datele indică, practic, că atât accesul inițial pe piața muncii, cât și menținerea în muncă, odată cu apropierea de pensionare, se fac foarte greu în România momentului. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews