ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rata de ocupare a populației cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani din România, un indicator al gradului în care populația este activă din punct de vedere economic, a scăzut la 68% în primul trimestru din 2018, de la 68,4% în ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică. Practic, aproximativ o treime din cei aflați în această categorie nu sunt cuprinși de o piață locală a forței de muncă în care investitorii străini au pondere dominantă și oferă salarii mult sub media Uniunii Europene. 
 
În primul trimestru al anului în curs, populația activă a României era de 8,891 milioane de persoane, din care 8,477 milioane erau ocupate și 414.000 erau șomeri. Doar 6,417 milioane de persoane aveau statutul de salariați, în timp ce 2,06 milioane de persoane erau lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremunerați, membri ai unei societăți agricole sau ai unei cooperative neagricole și patroni.
 
Dincolo de scăderea de 0,4% în doar câteva luni și de ponderea generală, alarmante în sine, datele scot în evidență un alt aspect îngrijorător. Cei mai tineri și cei mai bătrâni dintre românii activi sunt cei mai afectați de fenomen: rata de ocupare a celor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani a fost de 23,4%, iar cea a românilor cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani a fost de 43,9%. Datele indică, practic, că atât accesul inițial pe piața muncii, cât și menținerea în muncă, odată cu apropierea de pensionare, se fac foarte greu în România momentului.