ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Nava Flaminia, încărcată cu deşeuri toxice, a plecat vineri din Portul Constanţa. Vaporul a pornit spre Danemarca, unde va fi decontaminat.

Şase marinari filipinezi de pe navă au fost repatriaţi miercuri seară şi înlocuiţi cu alţi conaţionali după ce au declarat că nu vor să continue voiajul pentru că se tem pentru siguranţa lor.

Structura de rezistenţă a navei a fost grav afectată de un incendiu produs la bord în 2012. Practic, din jumătate de vapor a rămas doar carcasa, astfel că Flaminia se poate rupe în două dacă este izbită de un val mai mare de şase metri.

Marinarilor nou-veniţi le-au fost aduse la cunoştinţă toate riscurile la care se expun.

Nava a ajuns în România în luna mai pentru a intra la reparaţii în Şantierul Naval de la Mangalia. Portcontainerului nu i s-a permis încă accesul în şantier, întrucât pescajul navei era prea mare.

Nava Flaminia a suferit anul trecut un incendiu la bord, iar de atunci s-au căutat soluţii pentru reparaţii şi decontaminare. România a fost singura care acceptat să o primească în portul Constanţa, având capacitatea de a o decontamina, după ce nava s-a plimbat timp de zece luni în apele internaţionale.

La bord s-au găsit însă şi altfel de deşeuri toxice pe care România nu le decontamina, mai exact un combustibil derivat din reziduuri folosit în fabricile de ciment.

Reziduurile considerate de autorităţi sigure au fost decontaminate de un consorţiu format din trei firme - Uni Recycling Bucureşti, Setcar Brăila şi Glar Construct Ploieşti, iar autorităţile locale spun că operaţiunea s-a desfăşurat fără probleme.

„De la bordul navei au fost descărcate 2162 de tone de deşeu metalic. Aceste deşeuri au avut o dublă decontaminare”, a explicat Eugen Bola, prefectul judeţului Constanţa, care precizează că demersurile nu au nici un fel de impact asupra stării oraşului Constanţa.

Între timp, procurori de la Ploieşti au descoperit că un interlop din Prahova încerca să transfere ilegal de pe vasul german 2000 de tone de nămol toxic către o staţie de epurare nefuncţională de la Rafinăria Astra. A fost declanşată o anchetă penală în acest sens.