ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiții (CIRDRI), o jurisdicție a Băncii Mondiale cu sediul la Washington, a decis joi să condamne Venezuela să plătească 1,6 miliarde de dolari companiei petroliere americane ExxonMobil, din activele căreia a expropriat în 2007 câmpul petrolifer Cerro Negro, relatează AFP.

Carti audio de Grigore Leșe

Venezuela trebuie sa achite ExxonMobil, prin intermediul companiei naționale a petrolului PDVSA, o despăgubire în valoare de 1,6 miliarde de dolari, a decis CIRDRI.

Caracasul a fost condamnat la sfârșitul lunii septembrie să plătească 740,3 milioane de dolari întreprinderii miniere canadiene Gold Reserve pentru exproprieri sub președinția lui Hugo Chavez, în prezent decedat.

ExxonMobil a sesizat această curte de arbitraj imediat după expropriere, care a urmat unei decizii a autorităților venezuelene de a reduce producția la câmpul Cerro Negro (est), exploatat de compania americană în baza unui acord încheiat anterior cu autoritățile de la Caracas, relatează Agerpres.

Naționalizarea efectivă a câmpului petrolifer, precum și a altor active petroliere din această țară, a fost ordonată în februarie 2007 de Adunarea națională venezueleană.

CIRDRI a condamnat Caracasul să plătească companiei ExxonMobil peste 9 milioane de dolari cu titlu de compensație pentru reducerile de producție impuse înainte de naționalizare și 1,4 miliarde de dolari pentru naționalizarea instalațiilor sale. Luând în calcul alte interese pe care Venezuela trebuie, de asemenea, să le plătească, suma totală se ridică la 1,6 miliarde de dolari.