ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La o zi după ce s-a anunţat că veniturile bugetului de stat pe anul 2013 s-au diminuat pe sold, cu 2.909,0 milioane lei, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, a solicitat Guvernului două miliarde lei (450 milioane euro) peste bugetul din acest an, aproape dublu faţă de nivelul actual. Aceşti bani vor fi alocaţi primăriilor pentru a diferite lucrări, precum cele din programul de reabilitare a sistemelor de apă şi canalizare, într-un an electoral, potrivit agenţiei Mediafax.

Interesant este că luni s-a anunţat faptul că Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va primi cu 315,1 milioane lei mai puţin la rectificarea bugetară, diminuare datorată execuției bugetare pe primele opt luni ale anului, în principal la titlul 51, ”Transferuri între unități ale administrației publice” (-280,0 milioane lei), titlul 55, ”Alte transferuri” (-21 milioane lei) și titlul 20, ”Bunuri și Servicii’ (-6 milioane lei).

Potrivit agenţiei Mediafax, în bugetul publicat la începutul acestui an a fost inclusă şi o proiecţie pentru următorii ani, care indică o majorare de buget în 2014 la Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, dar numai de un miliard lei, la un total de 3,5 miliarde lei, şi doar pentru anul viitor. Pentru 2015 bugetul ministerului este calculat să rămână aproximativ la nivelul din 2014, iar în 2016 chiar să fie uşor redus. Dar această estimare, de un miliard de lei, ar fi fost posibilă în condiţiile în care se realiza proiecţia bugetară pe acest an şi existau premise bune pentru realizarea veniturilor din 2014. Astfel, în acest moment, includerea sumei solicitate de Liviu Dragnea presupune măsuri fiscale suplimentare, în condiţiile în care nu se vor aplica tăieri la alte ministere.

Pentru acest an, prin bugetul aprobat în luna februarie, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a primit 2,549 miliarde lei, din care mare parte destinaţi programelor locale de reabilitare termică a blocurilor, asfaltarea drumurilor de interes local, construcţii de locuinţe şi săli de sport, retehnologizarea centralelor termice şi electrice de termoficare, precum şi programelor multianuale de mediu şi gospodărire a apelor.

La prima rectificare bugetară din acest an, operată în luna iulie, bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost suplimentat cu 943,3 milioane lei, în timp ce, pentru a doua rectificare de buget, pregătită pentru săptămâna viitoare, este calculată o tăiere de 265 milioane lei. Programul naţional de dezvoltare locală a fost înfiinţat de Guvern în luna aprilie, când Executivul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, că autorităţile locale vor primi bani de la Guvern prin intermediul acestui instrument coordonat doar de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, acesta fiind cel care analizează propunerile transmise de către consiliile judeţene şi întocmeşte lista finală a obiectivelor de investiţii şi sumele alocate acestora în anul în curs, listă care trebuie aprobată prin ordin al ministrului.