ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șicanele Rusiei la adresa Republicii Moldove au devenit o obișnuință după ce liderul comunist Vladimir Voronin a pierdut alegerile în 2009, dar vicepremierul rus Dmitri Rogozin a amenințat miercuri Uniunea Europeană cu războiul, în Transnistria, în cazul asocierii Republicii Moldova la UE.

Oficialul rus a declarat la Bruxelles că în cazul asocierii Moldovei cu UE ar putea "dezgheţa" conflictul de pe Nistru. Potrivit lui Rogozin, negocierile dintre Moldova şi UE ar trebui să se desfăşoare cu participarea Tiraspolului.

La începutul lunii septembrie, același Dmitri Rogozin le-a transmis liderilor de la Chișinău că își vor ”semna verdictul, ca Saakaşvili”, dacă vor adera la UE, într-un discurs de aproximativ o oră, la Tiraspol.
Dacă Republica Moldova va face o alianţă militară cu România, despre ce fel de menţinere a păcii la Nistru poate fi vorba? Dacă intraţi în NATO, vă zic la revedere. Singuri vă veţi semna verdictul, aşa cum a făcut Saakaşvili.

Tot atunci, Rogozin a mai amintit că ex-premierul Vlad Filat a declarat anterior că deschiderea consulatului rus la Tiraspol este posibilă, aşa că Rusia aşteaptă ca autorităţile moldovene să se ţină de cuvânt.

Premierul de la Chișinău, Iurie Leancă, i-a reamintit vicepremierului de la Moscova că poziția oficială a Federației Ruse este aceea de a căuta o soluție constructivă la problema Transnistriei.
Eu cred că domnul Rogozin ar trebui să se preocupe de crearea premiselor pentru reglementarea conflictului, în conformitate cu poziţia oficială a Federaţiei Ruse şi, din câte cunosc, şi mandatul pe care îl are dânsul din partea preşedintelui. Şi nu să se ocupe de măsurarea „temperaturii”: e „îngheţată” situaţia acolo sau ar putea să se „dezgheţe”.

Deci aceasta pe noi ne preocupă cel mai mult, cum să identificăm soluţii pentru problemele curente, dar şi pentru problema cea mai importantă, statutul. Şi contăm în continuare pe o poziţie constructivă a Federaţiei Ruse pe această problemă.

Acest schimb de replici a venit la numai trei zile după ce adjunctul Secretarului de Stat al SUA, Eric Rubin, a declarat într-un interviu pentru Publika TV că și Transnistria ar trebui să semneze un acord de asociere la UE.
Credem că dialogul, dar şi contactul direct între liderii de la Tiraspol şi cei de la Chişinău sunt foarte importante, iar noi sprijinim aceste acţiuni. Odată cu semnarea de către Ucraina a Acordului de Asociere la Vilnius, regiunea transnistreană se va pomeni în mijlocul unui teritoriu imens asociat la UE.

Este foarte important ca şi teritoriul din stânga Nistrului să fie inclus în acest spaţiu. Sunt convins că liderii de la Tiraspol sunt conştienţi de schimbările care vor avea loc după Summitul de la Vilnius şi că abordează foarte serios această situaţie.