ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Premierul Victor Ponta a afirmat vineri, la Bruxelles, că președintele Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, nu a greșit cu nimic spunând că România și Bulgaria nu pot intra în zona Schengen la 1 ianuarie 2014. Oficialul român a dat vina pe curentul tot mai puternic de ”extremism, de şovinism, de rasism” din întreaga Europă de vest, dar și pe populismul politicienilor.
Barroso a spus foarte clar că România şi Bulgaria sunt pregătite şi merită să intre în Schengen şi că amânarea intrării noastre în Schengen este rezultatul unui amalgam, a reluat această idee şi este cea mai corectă şi clară poziţie pe care am auzit vreodată de la un înalt oficial european, un amalgam incorect de lucruri care se amestecă şi lucruri care ţin până la urmă de extremism, de şovinism, de rasism.

Eu aici aş vrea, tocmai în baza acestei declaraţii făcute de preşedintele Barroso alături de mine şi de premierul Moldovei, să fac un apel - şi voi încerca să concretizez instituţional acest apel, către toate instituţiile din România, preşedinte, parlament, partide politice, să nu mai încercăm să dăm vina unii pe alţii pentru ceva ce nu e vina nimănui.

Nu e de vină nimeni din România, pentru că noi ne-am făcut treaba. Acum, că sunt alegeri locale într-o ţară sau în alta, asta va fi tot timpul şi nu putem ca de fiecare dată să aşteptăm să mai treacă nişte alegeri într-una din ţări ca să intrăm în Schengen. Noi suntem pregătiţi, când decizia politică va urma principiul UE foarte bine, cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Marți, președintele Traian Băsescu a susținut că vina acestui eșec aparține în bună măsură actualului Executiv, întrucât nu au dat semnale că respectă ”statul de drept”.
Domnul Barroso nu a spus că România nu va intra în Schengen în 2014, ci că nu va intra în Schengen la 1 ianuarie 2014. Și sunt două impedimente.

Unul dintre ele este că ne trebuie un raport MCV bun, şi nici Parlamentul, nici Guvernul nu strălucesc în a respecta criteriile cerute de un stat de drept", a arătat şeful statului, adăugând că "Guvernul menţine oameni cu dosar penal în instanţă în activitatea de miniştri, iar Parlamentul are vreo trei, patru respingeri de prezentare în faţa procutorilor a unor membri ai Parlamentului". "În plus, din câte ştiu, e şi un membru al Parlamentului cu hotărâre definitivă a ICCJ că a fost incompatibil şi Parlamentul a decis că poate să rămână în Parlament.

Avem probleme politice majore, care nu mă fac foarte optimist şi care din păcate nu ţin de mine şi nu ţin nici de DNA, nici de DIICOT, nici de Parchetul General şi nici de ICCJ, şi nici de lupta anticorupţei, ci ţin de voinţa politică. Oamenii ăştia nu vot putea minţi la nesfârşit românii că nu au noroc în viaţă sau se împiedică de Băsescu. Faptele lor sunt cele care împiedică procesul de integrare a României în Shengen.

Din punctul meu de vedere, am obţinut în Consiliul European decizia ca la JAI să se ia în discuţie subiectul aderării la Schengen. Această decizie politică va trebi dusă la îndeplinire de Consiliul JAI. Momentul când va fi luat în discuţie subiectul depinde foarte mult de raportul MCV. În 2012 a fost amânată luarea în discuţie ca urmare a loviturii de stat din vara lui 2012, şi aici poate domnul Ponta şi Crin Antonescu ar avea ceva să îşi reproşeze, nu ştiu dacă pot sau dacă înţeleg. Următoarea discuţie serioasă se poate face în urma unui raport MCV pozitiv.