ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primul Ministru Victor Ponta a dezvelit, la Istanbul, o placă în memoria lui Constantin Brâncoveanu, care, împreună cu cei patru fii ai săi au fost uciși de către sultanul Ahmed al III-lea, în 1714.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii


La ședința de Guvern de astăzi, însă, povestind evenimentul, premierul a făcut o gafă. Acesta a declarat că Brâncoveanu a murit în închisoare, însă acest lucru nu este exact.
Am reușit ce nu credea nimeni că o să reușim: să dezvelim o placă memorială pentru Constantin Brâncoveanu și fiii săi care au pierit în închisoare la Istanbul. Anul viitor o să-l rog pe ministrul Culturii să ne sprijine pe noi toți ca anul Brâncoveanu, 300 de la moartea sa și a copiilor, e și sfânt, de altfel, al Bisericii Ortodoxe, să omagiem, practic, o mare personalitate - Victor Ponta

Constantin Brâncoveanu a fost, într-adevăr, închis și torturat la închisoarea Edikule (Șapte Turnuri), însă locul execuției sale a fost o piațetă din Constantinopol (Istanbul). Acolo i s-a propus să accepte religia musulmană pentru a-i fi salvată viața, dar nici Constantin Brâncoveanu și nici fiii săi nu au acceptat, fiind decapitați. În 1992, Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii ai săi și sfetnicul Ianache au fost trecuți în rândul sfinților de către Biserica Ortodoxă Română.

Victor Ponta este absolvent al Facultății de Drept, iar pentru a fi admis a dat examen la istorie.