ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE 16.06 Premierul Victor Ponta a afirmat că este dispus să înainteze şi astăzi propunerile de miniştri liberali şi să păstreze Guvernul în forma USL, dacă şi Antonescu este de acord.

"Dacă este de acord Antonescu, eu astăzi îi numesc pe toţi patru, în frunte cu Iohannis, că am văzut că am vreo problemă cu Iohannis. Nu am niciun fel de problemă, astăzi îl numesc, am mai propus de trei ori numirea lui şi de fiecare dată am fost refuzat. Mi-a spus că nu este de acord să fie numiţi în formula actuală a Guvernului, ci să mergem la restructurare în Parlament şi după aceea să-i numim, însă restructurarea poate fi făcută doar priun acordul celor patru partide, pentru că mergi în faţa grupurilor parlamentare, nu este o decizie doar a PNL sau doar a mea.

Avem 45 de zile în care eu sunt convins că PNL se va mai gândi o dată, noi ne vom gândi şi vom găsi o soluţie în interesul unei guvernări stabile pentru tot anul 2014. În mod categoric, nu PSD va rupe USL, iar miniştrii PNL nu vor fi scoşi de către el de la guvernare."

UPDATE 15.17 Preşedintele PDL, Vasile Blaga, i-a adresat miercuri o scrisoare deschisă preşedintelui PNL, Crin Antonescu, prin care îi cere să-şi pună semnătura pe moţiunea de cenzură îndreptată împotriva Guvernului Ponta pe care democrat-liberalii au iniţiat-o la Camera Deputaţilor.
"Suntem conştienţi de faptul că presiunile politice la care sunteţi supus determină în propria dvs. persoană renaşterea liberalismului şi a doctrinei dreptei. Ceea ce, însă, nu putem înţelege este de ce tocmai acum v-aţi amintit de scăderea CAS, acum când sunteţi cu un picior afară din Guvern, şi nu când aţi guvernat efectiv. De ce scăderea CAS nu a fost operată în aproape doi ani de guvernare, atâta vreme cât ministru al muncii a fost şi este încă un liberal, cel puţin în acte? Dacă tot aţi cerut, ipocrit, scăderea CAS, de ce nu-i cereţi tovarăşului dvs. de guvernare şi celelalte măsuri de relansare economică - scăderea cotei unice la 12%, relansarea politicilor de investiţii şi măsuri active pentru crearea de noi locuri de muncă. Nu sunteţi credibil, domnule Antonescu".

UPDATE 13.44 Președintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că, dacă până luni seara, Victor Ponta nu acceptă propunerile sale, liberalii se vor retrage de la guvernare. Șeful PNL l-a criticat dur pe premier, afirmând că social-democrații au încălcat protocolul de colaborare din cadrul USL și că doresc să transforme PNL într-o anexă a Uniunii Social-Democrate, o alianță politică încheiată între PSD, PC și UNPR. În urmă cu două zile, Crin Antonescu îi ironizase pe noii parteneri ai PSD, comparându-i echipele de fotbal Dinamo Victoria şi Flacăra Moreni.
"Domnia să mi-a propus că interimari pentru cele două ministere să fie numiți actuali miniștri liberali. Am declinat această propunere, arătând că putem să mergem pe numiri definitive, cu miniștrii propuși și cu înțelegerea că luni mergem în Parlament, cu Klaus Iohannis, încheind rezonabil criza din interiorul guvernului. Am acceptat, ca și variantă, să fie numiți doar interimari, cu înțelegerea că luni mergem în Parlament. Prim-ministrul nu a fost de acord, a respins pachetul propunerilor noastre și a luat decizia de a numi interimari din USD. PNL avea propuneri legitime și agreate, om cu om, de prim-ministru.

Au inventat pretexte pentru a nu-l accepta pe Klaus Iohannis ca vicepremier. Așa cum a creat un USD care să substituie treptat USL, domnul Ponta construiește astăzi un guvern USD care să substituie un guvern USL.

Noi nu avem niciun fel de motiv să acceptăm transformarea forțată, agresivă, a USL, într-o construcție pesedista, cu partide artificiale, care nu mai păstrează din USL decât două litere pentru înșelarea alegătorilor. Facem pe ultimii metri toate eforturile ca USL, așa cum a fost votată, să meargă mai departe. Pentru că premierul a spus că așteaptă până luni propunerile noastre, de parcă nu ar fi clare, îi stăm la dispoziție cu propunerile pe care le-am făcut. Premierul Ponta a tras de timp și s-a așteptat ca în PNL să aibă loc o mișcare de cramponare de pozițiile de guvernare".

[divider]

Premierul Victor Ponta a anunțat, printr-un comunicat al Guvernului, că va prelua postul de ministru interimar al Finanţelor, iar Constantin Niţă, de la PSD, va fi ministru interimar la Economie, întrucât PNL a refuzat să nominalizeze alți demnitari pe aceste posturi.

Comunicatul integral al Guvernului:


Primul-Ministru al Guvernului, domnul Victor Ponta, a discutat astazi cu ministrii demisionari Daniel Chitoiu si, respectiv, Andrei Gerea si, in urma discutiei, a luat act de demisiile celor doi.

Pentru functionarea stabila si eficienta a Guvernului, primul ministru a avut o convorbire cu presedintele PNL, Crin Antonescu. Acestuia i s-a solicitat sa fie inaintate cele patru propuneri de ministri liberali pentru ministerele in discutie, dar propunerea a fost respinsa de catre presedintele Crin Antonescu, care a motivat ca nu doreste sa intre in contradictie cu deciziile interne ale PNL.

Ulterior, primul ministru Victor Ponta i-a solicitat presedintelui Crin Antonescu sa propuna doi ministri din partea PNL pentru a prelua interimatul la Ministerul Finantelor Publice si, respectiv, la Ministerul Economiei. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a refuzat si in acest caz sa faca vreo propunere din partea PNL.

Pentru asigurarea functionarii in conditii normale a acestor ministere foarte importante, Primul Ministru a desemnat doua propuneri pentru ocuparea interimara a acestor pozitii, pe care le va inainta spre aprobare Presedintelui Romaniei.

Este vorba de preluarea de catre primul ministru, Victor Ponta, a conducerii interimare a Ministerului Finantelor Publice si de catre domnul Constantin Nita a conducerii interimare a Ministerului Economiei.

Guvernul Romaniei considera necesara evitarea cu responsabilitate a oricarei disfunctionalitati in actul de guvernare si evitarea transmiterii unui mesaj care sa afecteze credibilitatea institutiilor publice si care sa genereze confuzii in mediul economic si social.