ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Premierul Victor Ponta și ministrul de Externe, Titus Corlățean, și-au exprimat dezamăgirea referitoare la reacțiile ambasadelor Germaniei, SUA, Marii Britanii și Olandei în ceea ce privește modificările Codului Penal, efectute de Camera Deputaților. 

În aceeași zi, liderul socialiştilor din PE, Hannes Swoboda, a oferit un interviu postului de radio France International, în care a catalogat drept "inacceptabile" modificările efectuate de Camera Deputaților asupra Codului Penal.

Astfel, premierul Victor Ponta a invitat compania Chevron să plece din România, dacă oficialii acesteia consideră că în România nu se aplică legea.
Am văzut declarații de principiu. Nu cred că vreo ambasadă europeană contestă dreptul Parlamentului de a legifera, pentru că și în țara lor e la fel. Singura reacție care cred că a fost total greșită, pentru că nu se referea la realitate, a fost a Ambasadei SUA, care vorbea despre investițiile americane. Din câte știu eu, Chevronul investește în România sau poate să plece din România, dacă nu se aplică legea și dacă nu reușim să arătăm că putem să protejăm proprietatea privată. Nu mi-a zis nimeni vreodată de la Chevron cum e cu parlamentarii. De fiecare data mi-au spus că, dacă proprietatea privată poate fi apărată, mesajul meu public și activitatea MAI le cunoașteți, și aici cred că a fost o greșeală și o să transmit acest lucru.

La rândul său, ministrul de Externe, Titus Corlățean a susținut că Parlamentul a încercat să echivaleze situația juridică a funcționarilor publici cu cea din alte state.
În mod evident, de la MAE nu voi comenta votul instituției Parlamentului. În același timp, că ministru al Afacerilor Externe, eu am o așteptare clară, firească, că atunci când există preocupări, semne de întrebare, neliniști din partea unor ambasadori sau ambasade care funcționează în România, sunt acreditați pe teritoriul României, că aceste neliniști, întrebări, preocupări să ne fie transmise direct la MAE responsabililor din MAE și mie personal, ca ministru, și nu să aflăm prin intermediul presei. Este o practică pe care nu o înțeleg și nu o agreez, pentru că putem discuta direct și putem, printr-un efort comun - și noi întotdeauna am fost extrem de deschiși și disponibili la MAE să încercam să clarificăm anumite aspecte, să vedem dacă sunt greșeli, cum pot fi reparate, dacă sunt lucruri care trebuie înțelese, inclusiv din partea ambasadelor, să le clarificăm și să fie mai bine înțelese.

Noțiunea de funcționar public, atât în România, dar și în alte state, nu-i include pe cei care sunt înzestrați cu acea autoritate care decurge dintr-un proces electoral firesc la nivel național, nivel local, la nivel de președinte.

Ceea ce nu înseamnă că aceste persoane înzestrate cu autoritate sunt scutite, ferite de principiul clar juridic al răspunderii civile sau penale atunci când comit infracțiuni. Deci lucrurile acestea le putem discuta în baza elementelor de fond pe care le aștept, de altfel, și de la conducerea Parlamentului, și de la Ministerul Justiției. Suntem în contact cu colegii de la MJ pentru evaluarea acestor elemente, dar lucrul acesta este firesc, legitim, să le discutăm direct, și nu să le aflăm prin intermediul presei.

Tot joi, liderul socialiștilor din Parlamentul European a avut un mesaj mult mai dur decât cel al ambasadelor, Hannes Swoboda, susținând că oamenii politici trebuie să răspundă pentru faptele de corupție.
Poziţia mea e foarte clară: legea de modificare a Codului Penal contravine valorilor Uniunii Europene, pentru că toţi trebuie să fie responsabili pentru acţiunile care nu ţin direct de mandatul lor, adică vorbitul în Parlament, votarea unor legi etc.. Sper că aceste modificări nu vor intra în vigoare. Este un adevărat pas înapoi pentru ţară şi va împiedica aspiraţiile justificate ale României în multe domenii, precum acordul Schengen.

Parlamentul s-a grăbit! (...) Am impresia că uneori politicile anticorupţie sunt folosite greşit, în scopuri politice. Dar consecinţa nu poate fi ca parlamentarii sau alte categorii vizate să nu poată da socoteală pentru corupţie.

Partidul Social Democrat trebuie să spună foarte clar că acest gen de activităţi pripite şi negândite care contravin valorilor europene sunt inacceptabile.

Cred că va influenţa negativ raportul MCV, la fel cum va influenţa negativ imaginea României, nivelul potenţialelor investiţii. Mi se pare o decizie foarte rea pentru ţară însăşi.

Joi, reprezentanții ambasadelor Franței și Germaniei au asistat la o ședință a Comsiei Juridice, în care s-au discutat modificările Codului Penal.