ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Televiziunea publică îl aniversează pe maestrul Victor Rebengiuc, care astăzi împlinește 81 de ani, prin difuzarea unui spectacol din Arhiva de Aur a TVR, realizat după textul celebrei piese “O scrisoare pierdută” a marelui dramaturg I. L. Caragiale.

Spectacolul, în care Victor Rebengiuc joacă în rolul lui Ștefan Tipătescu, va putea fi urmărit în această seară, la TVR 2 şi online pe TVRplus.ro, de la ora 19.10. Regia piesei de teatru poartă semnătura unei alte mari personalităţi artistice care a marcat teatrul ultimului secol – Liviu Ciulei.

 O scrisoare de amor trimisă de un „becher”, persoană importantă, unei doamne respectabile, din lumea „bună”, tulbură liniştea din „capitala unui judeţ de munte”, în preajma alegerilor… În interpretarea personajelor comediei caragialeşti, lui Victor Rebengiuc i s-au alăturat alţi seniori ai artei teatrale româneşti: Mariana Mihuţ, Fory Etterle,  Petre Gheorghiu, Dem Rădulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Ştefan Bănică, Aurel Cioranu.

 „Selecţia pieselor de teatru din Arhiva de Aur a Televiziunii Române este un prilej de readucere în viziunea şi în conştiinţa publicului a valorilor teatrului românesc. Sunt opere, creatori şi interpreţi care au făcut şi fac istorie în continuare. Aceste producţii ne fac, din nou, contemporani cu spiritul vremurilor în care au fost realizate, cu personalitatea autorilor şi cu operele în sine, mai ales pentru că aceste spectacole sunt mărturii de artă şi de viaţă ale unor personalităţi de geniu”, spune Demeter Andras, coordonator cu atribuţii de Director al Casei de Producţie TVR.

În seria capodoperelor din „Arhiva de Aur TVR” se înscrie şi „O scrisoare pierdută”, preluată de TVR în 1982, în versiunea pusă în scenă de maestrul Liviu Ciulei la Teatrul L.S. Bulandra” (prima reprezentaţie – 1972). Povestea scrisorii pierdute împlineşte anul acesta 130 de ani de la premiera absolută a piesei lui Caragiale, care a avut loc la 13 noiembrie 1884, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Sursa: www.tvr.ro

[gallery type="slideshow" link="file" ids="19405,19406,19407,19408,19409,19410,19411,19412,19413,19414"]

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews