ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit rezultatelor oficiale parţiale, protejatul premierului georgian a obţinut 63,8% dn voturi, în timp ce adversarul său, David Bakradze, candidat al actualului preşedinte, Mihail Saakaşvili, a obţinut doar 21,3%.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a felicitat poporul georgian cu ocazia desfăşurării libere şi corecte a alegerilor prezidenţiale de duminică, exprimându-şi speranţa că noile autorităţi de la Tbilisi vor face paşi spre reluarea relaţiilor cu Rusia, întrerupte după războiul ruso-georgian din august 2008 de actualul  preşedinte Mihail Saakaşvili.

ă sperăm că, pe direcţia rusă, aceste autorităţi vor promova o politică amicală, de bună vecinătate, care va ţine cont de realităţile actuale din această regiune complexă", Serghei Lavrov şeful diplomaţiei ruse.

După succesul în alegerile parlamentare din 2012, a coaliţiei "Visul georgian", condusă de miliardarul Bidzina Ivanişvili,  Moscova şi Tbilisi au făcut schimb de semnale în favoarea reluării legăturilor, deocamdată la nivel economic, ceea ce a redeschis piaţa rusă, pentru apa minerală şi vinurile georgiene.

Alegerile din Georgia marchează finalul epocii tumultoase a lui Mihail Saakaşvili, sosit la putere în urmă cu zece ani pe fondul Revoluţiei Trandafirilor, dar şi trecerea funcţiei prezidenţiale în plan secund în această fostă republică sovietică din Caucaz cu 4,5 milioane de locuitori. După aceste alegeri, preşedintele va avea puteri mai reduse decât premierul, în virtutea unei reforme constituţionale.

Actualul şef de stat, a cărui mişcare politică a fost învinsă de Ivanişvili la alegerile legislative din octombrie 2012, nu a mai avut dreptul de a candida, după două mandate consecutive în fruntea ţării