ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Viktor Orban spune că Ungaria nu va susține un acord comercial între Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană care ar reduce jurisdicția instanțelor ungare în dispute legate de comerț.

[p] LIBRARIE.NET - Cărţile pe care le cauţi

Cu doar două zile în urmă, cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat speranța ca Transatlantic Treaty for Investment Partenerhip (TTIP), cel mai mare acord comercial elaborat vreodată, să fie finalizat anul acesta. Dorința americanilor și europenilor de a armoniza cele două piețe comerciale trece prin filtrul unor negocieri dure, în timp ce mai multe organizații nonguvernamentale acuză lipsa de transparență.

"Nu pot susține un acord de liber-schimb care mută jurisdicția privind disputele de la sistemul de justiție ungar spre un loc izolat și necunoscut de noi, unde nu avem nicio șansă sau cel puțin nu vedem posibilitatea de a avea reguli corecte", a declarat Orban la postul național de radio, conform Agerpres.

Oponenții înțelegerii se tem că multinaționalele americane s-ar putea folosi de un mecanism de rezolvare a disputelor investitor-stat (ISDS) pentru a contesta legislația UE invocând că aceasta este restrictivă în privința comerțului liber.

Acordul va trebui ratificat de toate cele 28 de stat membre ale Uniunii Europene pentru a intra în vigoare.