Hypermarketurile din Ungaria vor fi nevoite să-şi închidă porţile în zilele de duminică. Este cea mai nouă măsură originală a premierului Viktor Orban, ce vine în plus împotriva curentului european de liberalizare a sectorului de retail, scrie Financial Times.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Actul normativ prin care Orban îşi va legifera propunerea va fi dezbătut săptămâna aceasta de Parlamentul de la Budapesta. Se pare însîă că iniţiativa ar putea afecta vânzările marilor lanţuri comerciale, majoritatea aparţinând unor companii occidentale precum Tesco, Aldi sau Auchan, în timp ce micile magazine nu vor fi afectate, informează Agerpres.

Duminica este o sărbătoare creştină când oamenii se odihnesc, a spus Orban pentru a-şi justifica decizia, amintind că astfel de restricţii există şi în Germania şi Austria. În replică, mediul de afaceri consideră că aplicarea acestei măsuri, ce vine după instituirea de noi taxe şi alte decizii ce afectează direct companiile străine, va dăuna consumatorilor şi angajaţilor hypermarketurilor.

De asemenea, miniştri din cabinetului lui Orban au recunoscut că nu prea există fundamente economice pentru propunerea acestuia, iar un responsabil guvernamental a avertizat că măsura nu este sprijinită de populaţie.

În plus, ideea şefului executivului de la Budapesta merge împotriva actualului curent european de ridicare a restricţiilor în sectorul comercial. Recent, ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, a propus ca marile centre comerciale din Franţa să fie deschise 14 duminici pe an, în loc de cinci în prezent.