ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul oficial maghiar va avea rolul de a coordona mișcările autonomiste ale maghiarilor de pretutindeni. În România, reacţiile nu au întârziat să apară.

[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online

Viktor Orban a numit-o pe Katalin Szili, fost președinte al Parlamentului din Budapesta, în funcția de împuternicit special al Guvernului ungar pentru autonomie.

Anunțul a fost făcut la Cluj de europarlamentarul -FIDESZ László Tökés, care a declarat că rolul lui Katalin Szili va fi acela de a formula armătura teoretică a conceptului de autonomie, de a încuraja și de a coordona mișcările autonomiste ale maghiarilor din afara granițelor Ungariei, precum și a de asigura reprezentarea internațională a acestor mișcări, conform romanialibera.ro.

Efecte în Transilvania


Katalin Szili și-a început misiunea prin negocieri cu unii dintre liderii maghiarilor ardeleni. Iar primul succes este reprezentat de strângerea relațiilor dintre două formațiuni radicale, Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) și Consiliul Național Secuiesc (CNS). Astfel, președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, László Tökés, și președintele Consiliului Național Secuiesc, Istvan Balazs, au anunțat că vor avea o cooperare strategică. Cele două ONG-uri care îi reunesc pe radicalii maghiari din Transilvania au decis să coopereze pentru obținerea autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc și a autonomiei culturale ”de toate nivelurile” pentru maghiarii din Transilvania.

”Revendicările privind autonomia sunt mai puternice dacă sunt prezentate complementar, împreună”, a spus László Tökés. El a mai adăugat că, în cadrul acestei cooperări, în data de 3 iunie, în Târgu-Mureș va avea loc ședința comună a Consiliului Reprezentanților CNMT și a Consiliului Reprezentanților CNS. Momentul ales nu este întâmplător. În data de 4 iunie este aniversată semnarea Tratatului de la Trianon, care a recunoscut caracterul românesc al Transilvaniei, precum și Marea Unire de la 1918.

Numirea unui împuternicit pentru autonomie al premierului maghiar a stârnit reacții în rândul politicienilor români, precum și în societatea civilă. Deputatul PNL Adrian Oros consideră că ”această decizie este nepotrivită și îngrijorătoare”. Parlamentarul liberal de Cluj consideră ”inacceptabil ca un oficial dintr-un stat european să aibă rolul de a coordona mișcări secesioniste într-un alt stat. Cum ar fi dacă premierul Ponta sau orice alt oficial român ar crea un post oficial cu misiunea de a încuraja secesionismul românilor din Ucraina sau din Serbia?”.