ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un final românii au fost primiți în Europa. Locul oferit a fost adeseori cel de pe urmă dar nu am dat înapoi. Cu toate acestea am fost priviți cu suspiciune, plătiți mai puțin decât colegii de alte nații, reprobați în presă.

[P] Istoria Romanilor - Academia Romana - comanda online

Astăzi în Franța, dar și în Germania sau Marea Britanie, medicii români sunt căutați de spitalele locale pentru profesionalismul de care au dat dovadă predecesorii lor. Astăzi a fi doctor sau informatician român este o carte de vizită în Europa. Corporații importante din IT și-au deschis centrele zonale în România astfel încât valoarea adăugată în PIB a ajuns în 2014 la 10 miliarde de euro, un sfert din contribuția adusă de industrie și depășind valoarea adăugată din agricultură.

Dar din când în când presa europeană își aduce aminte de român, țapul ispășitor care va frauda, de exemplu, sistemul asigurărilor sociale din Anglia. Criza a alimentat o stare de încordare socială iar subiectele cu țapi ispășitori au audiență. Nu contează lipsa de concordanță a acestor scenarii cu statisticile ce indică șomajul minimal din comunitățile de emigranți români.

Mai puțin reflectat de presă este un efect adiacent al emigrației românilor, la acesta aș vrea să mă refer în rândurile următoare. Avem 4.000.000 de români ce muncesc și trăiesc în Europa. Peste tot unde au ajuns, românii au ridicat altare de credință creștină.

Numai în Italia funcționează în prezent peste 200 de parohii ortodoxe românești. În Belgia o mănăstire din Namour ce urma să fie transformată în ansamblu rezidențial a fost cumpărată de comunitatea de români iar astăzi duminică de duminică aici se slujește Sfânta Liturghie. Din Spania până în Norvegia românii au dus cu ei odată cu soarta grea a emigrantului și mesajul viu al Evangheliei. În biserici vechi dar abandonate din Germania, Franța sau Austria s-a auzit din nou chemarea Sfintei Liturghii datorită emigranților români.

Pe insula Mull din Scoția a fost înființată mănăstirea românească Sfântul Ierarh Ninian iar în Anglia, la Gatten, comunitatea monahală Sfântul Antonie şi Cuthbert. În Trieste românii au ridicat schitul Sfântul Atanasie, la Roma, pe Via Ardeatima 1741, puteți vizita mănăstirea de maici Adormirea Maicii Domnului iar în Avelino, în sătucul Mirabella Eclano, părintele Nicodim este starețul unui mic așezământ monahal cu hramul Bunavestire.

Chiar și în țările ortodoxe românii au putut să dea o mână de ajutor bisericii locale. Mergând cu o bursă la Tesalonic am cunoscut cu bucurie nu mai puțin de 17 preoți români ce slujesc doar în această regiune nordică a Greciei.

Discreți, românii mărturisesc și ajută Europa să își susțină identitatea creștină. Au fost vremuri când domul Sfântul Ștefan din Viena ar fi putut avea minarete fără voievozi ca Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul. La fel și astăzi românii vin și împreună cu ei vine și Hristos.