ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pornind de la sugestiile, ipotezele sau explicaţiile unor specialişti în aeronautică, nişte domni încleiaţi au dat verdictul definitiv: Adrian Iovan este vinovat pentru tragedia din Apuseni. Înaintea finalizării oricărei anchete, aceşti oameni ŞTIU, ei au argumentul logicii infailibile şi vanitatea intuiţiei premonitorii: "eu v-am spus de la început, am simţit eu...". Încercând să compenseze lipsa cronică de idei, ei îşi închipuie că-s "cool" dacă mimează pragmatismul cinic şi stilizează multiplele aspecte ale întâmplării, uitând că a vâsli împotriva curentului este un act temerar uneori, alteori este însă o dovadă de indecenţă.

Presupunând că logica (neconfirmată de alte postări) a distinşilor intelectuali la care mă refer ar fi valabilă, ea ar explica faptul că avionul a devenit necontrolabil deoarece pilotul a riscat continuarea zborului la altitudine joasă în condiţii de givrare, în loc să se întoarcă şi să aterizeze pe cel mai apropiat aeroport (Sibiu). Atât? Da.

Acest nou paragraf ar trebui să înceapă aşa: "Domnilor, sunteţi proşti?" Dar începe astfel: Domnilor, dar nu asta era problema! Adrian Iovan a fost unul şi înţelepciunea domniilor voastre, oricât de ascuţită ar fi, nu-i mai poate schimba stilul de navigaţie. Problema în dezbatere este cu totul alta! Şi anume că, indiferent din ce cauză (greşeală, ghinion, accident, incompetenţă, nebunie, bravadă) am fi în pericol, într-o situaţie cu risc vital, autorităţile NU sunt capabile să-şi facă datoria pentru care sunt investite!

Din cauza prostiei, a nepăsării, a incompetenţei. Societatea nu este interesată de vinovăţia punctuală într-o anumită întâmplare, ci de ceea ce trebuie făcut ca o tragedie să nu se mai repete. Nimeni nu a susţinut că avionul s-a prăbuşit din cauza ROMATSA sau a STS (sau nici asta nu vă e clar?), ci doar că păcălicii de acolo - veri şi cumnaţi între ei - nu au fost în stare să folosească "tehnica din dotare" ca să localizeze rapid supravieţuitorii. Pentru că-s imbecili şi au fost promovaţi (la fel ca mai în toate domeniile) pe criterii de cumătrie, nu de competenţă. Vi s-a mai muiat logica aia infailibilă acum?

P.S. Un alt domn inteligent întreabă cam aşa: Dacă autorităţile astea sunt aşa incompetente, de ce ţipăm la ele după ajutor? Păi pentru că pentru asta sunt plătite din banii noştri, domnule!