ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Barack Obama afirmă că fumatul cannabisului este o „idee proastă”, pentru că provoacă dependență. În opinia președintelui, acest viciu nu se deosebește cu mult față de fumatul de tutun și nu este mai periculos decât consumul de alcool. Obama a făcut aceste comentarii după ce New York și Washington DC au anunțat că vor fi pe lista celorlalte 20 de state care permit comercializarea, posesia și consumul de marijuana cu scop medicinal. Așadar, s-a dat „undă verde” în aproape jumătate din întreaga SUA.

Problema care se pune, însă, în continuare, este următoarea: americanii au devenit, brusc, mai toleranți? Se orientează, ei într-adevăr, spre sănătate, libertate și egalitate de șanse sau există și alte motive pentru această legalizare masivă?

Într-un interviu acordat publicației The New Yorker, președintele Statelor Unite specifică faptul că nu încurajează consumul de marijuana, însă crede că cei prinși consumând nu ar trebui să fie pedepsiți. „Nu ar trebui să închidem copii sau consumatori individuali pentru lungi perioade de timp, când unii dintre cetățenii care scriu acele legi au făcut, probabil, același lucru”, a menționat președintele. Deasemenea, el susține regiunile Colorado și Washington, pentru legile adoptate recent, de a legaliza consumul plantei cu scop recreativ, spunând că „e important pentru societate să nu existe situația în care o mare parte din oameni au încălcat, la un moment dat sau altul, legea și doar câțiva aleși ajung să fie pedepsiți”.

Totuși, Barack a adăugat că nu trebuie să se ajungă prea departe cu legalizarea, pentru că ar putea să îi vină cuiva ideea să propună, de exemplu, legalizarea cocainei, dacă demonstrează că nu e mai dăunătoare decât vodka. Altcineva ar putea încerca să propună o doză de metamfetamină care nu omoară și nu strică dinții, având în vedere că marijuana este încă clasat, de către DEA (Drug Enforcement Administration) alături de acestea și de altele precum heroina și ecstasy, printre drogurile de mare risc.

Care sunt interesele din spatele acesei legalizări în masă a plantei care conține o substanță care până nu demult a fost pedepsită cu ani de închisoare?

O investigație făcută de CNBC, „Marijuana USA”, pătrunde în lumea unei industrii înfloritoare a „ierbii” . „În Colorado, demonul cânepii este rebranduit ca un remediu natural cu proprietăți vindecătoare, de care chiar și cetățenii onorabili se pot bucura”. Focusul este pus pe doi proprietari de restaurante care sunt pe cale să lanseze o nouă linie de consumabile pe bază de infuzii de cannabis. Deasemenea, a fost atrasă atenția asupra unei clinici unde marijuana este aproape întotdeauna comanda doctorului”.

Tripp Keber, investitor și director al Dixie Elixirs & Edibles, care vinde produse bazate pe THC (tetrahydrocannabinol,  substanța psihoactivă din cânepă) dispensarelor care oferă „iarbă medicinală”, afirmă, în cadrul Conferinței Naționale a Afacerilor cu Marijuana (National Marijuana Business Conference), că „este o perioadă incredibil de palpitantă pentru a fi în industria cannabisului” și că cifra afacerilor s-a triplat, în 2013.

Consecințele financiare ale legalizării plantei cu scop recreativ, însă, sunt chiar mai promițătoare.Troy Dayton, co-fondator și CEO al ArcView Group, care se ocupă cu studiul pieței în „industria ierbii”, a subliniat faptul că afacerile cu marijuana legală au crescut, în 2013, cu 64% și vor atinge, în următorii cinci ani, cifra de 10 bilioane de dolari. În opinia lui, aceasta este următoarea mare afacere americană.

Având în vedere faptul că agenți cu funcții înalte din DEA (Drug Enforcement Administration), precum Patrick Moen și Paul Schimdt au renunțat la slujbele lor pentru a trece în tabăra opusă, a afacerilor cu marijuana, care până nu demult erau ilegale, concluzionăm că aceste afaceri sunt profitabile, iar toleranța este doar o mască pe care „lumea bună” și-o pune pentru a „păcătui” legal. Este deja cunoscut faptul că traficanții de droguri „învârt” milioane de dolari și nu este de mirare că guvernele au început să vâneze acele milioane.

Articol scris de Lidia Ilie