ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Vineri, președintele rus Vladimir Putin începe un turneu ambiţios în America Latină, în cursul căruia se va întâlni cu liderii cubanez, brazilian şi argentinian, având ca scop ralierea lor la cauza sa, în plină confruntare între ruşi şi occidentali, relatează mediafax.ro.

În cursul turneului care va dura șase zile, Vladimir Putin se va întâlni cu părintele revoluţiei cubaneze, Fidel Castro, va participa la summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) şi va asista la finala Cupei Mondiale de fotbal de la Rio de Janeiro, în Brazilia.

Acest turneu are loc în timp ce Rusia continuă să se opună Occidentului în criza privind Ucraina, unde luptele între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi au provocat deja aproximativ 500 de morţi, iar discuţiile dintre Vladimir Putin şi liderii Americii de Sud sunt o lovitură peste nas dată de Kremlin Washingtonului, spun analiştii.

"Turneul are ca scop consolidarea şi deplasarea pivotului (politicii ruse, n.red.) dinspre America de Nord înspre America Latină", explică Vladimir Orlov, preşedintele centrului de cercetare moscovit PIR, care adaugă că în timp ce conflictul din Ucraina şi alipirea Crimeei la Rusia în martie au provocat cea mai gravă criză dintre Est şi Vest de la Războiul Rece, Moscova "se îndreaptă către partenerii săi naturali, care nu au o atitudine părtinitoare în privinţa sa".

Vladimir Putin îşi va începe turneul cu o vizită în Cuba, unde va discuta despre cooperarea în materie de energie, transport, aviaţie civilă şi industrie spaţială cu liderul cubanez Raul Castro, a anunţat Kremlinul, în contextul în care Moscova, care în ultimii ani a încercat să reanimeze legăturile cu insula comunistă, a anulat vineri 90 la sută din datoria contractată de Cuba faţă de URSS, ce reprezenta în total 35 de miliarde de dolari (26 de miliarde de euro).

Potrivit lui Vladimir Davidov, directorul Institutului Americii Latine în cadrul Academiei ruse de Ştiinţe, Havana şi Moscova ar putea semna un acord pe tema energiei care să implice gigantul rus al petrolului Rosneft.

Vladimir Putin se va întâlni, de asemenea, cu Fidel Castro.

"Fidel este ultimul dintre mohicani, cu care Putin poate discuta despre actuala şi viitoarea ordine mondială", subliniază Vladimir Orlov.

Sâmbătă, preşedintele rus se va întâlni la Buenos Aires pentru discuţii despre comerţ şi energie cu preşedintele argentinian Cristina Kirchner, apoi va pleca spre Brazilia, pentru o vizită de patru zile, unde se va întâlni cu oameni de afaceri locali pentru a-i convinge să investească în Rusia, care suferă o importantă scurgere de capital de la începutul crizei ucrainene, iar apoi va participa la o întâlnire a liderilor BRICS la 15 şi 16 iulie. Ţările emergente urmează să aprobe, în cadrul acestei reuniuni, crearea unei bănci de dezvoltare comune, un obiectiv de lungă durată ce urmăreşte să concureze cu instituţiile internaţionale cu sediul la Washington (Banca Mondială şi FMI), în care se simt slab reprezentaţi.

Ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a anunţat miercuri că această instituţie specializată în finanţare şi infrastructuri va apărea în 2016 şi va fi dotată în decurs de şapte ani cu zece miliarde de dolari (două miliarde de ţară membră).

"BRICS reprezintă cinci civilizaţii cheie şi 43 la sută din populaţia" mondială, a amintit Vladimir Davidov.

Punctul culminant al vizitei preşedintelui rus va fi fără îndoială ceremonia de închidere a Cupei Mondiale de fotbal, în cursul căreia preşedintele brazilian Dilma Rousseff va ceda responsabilitatea organizării viitoarei Cupe omologului său rus.

Gazdă a Cupei Mondiale din 2018, Rusia a promis deja să cheltuiască miliarde de dolari pentru construirea unor stadioane şi infrastructuri pentru a găzdui evenimentul, unul dintre cele mai urmărite din lume.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews