ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Toate privirile vor fi ațintite în următoarele ore pe summit-ul UE-Asia (ASEM), care începe vineri la Milano și reunește 50 de șefi de state și de guverne din cele două continente. Agențiile de presă notează că ”vedeta” summit-ului ASEM este președintele Vladimir Putin care urmează să aibă o întrevedere cu omologul său ucrainean Petro Poroşenko, în contextul actualei crize din Ucraina, în pofida armistiţiului încheiat în septembrie şi a unei oarecare destinderi diplomatice.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

Luna trecută, presa italiană scria că Putin i-ar fi înfuriat pe liderii UE, după ce și-a anunțat intenția de participare la summit-ul Europa-Asia din Italia.

Secretarul de Stat american John Kerry a anunţat marţi la Paris începerea unei retrageri a trupelor ruseşti atât din zona de frontieră, cât şi din Ucraina, în contextul în care Moscova dezminte cu regularitate că a trimis forţe pe teritoriul ucrainean. Cu toate acestea, luptele dintre separatişti proruşi şi forţele ucrainene continuă, transmite Mediafax.

Cu ocazia summit-ului, Putin va discuta cu cancelarul german Angela Merkel. Rusia vrea să evoce atât situaţia din Ucraina, cât şi problema "aprovizionării fără întrerupere cu gaze naturale a Europei înaintea toamnei şi iernii", dezvăluia anterior Iuri Uşakov, un consilier al preşedintelui rus.

Întâlnirea de vineri între preşedinţii rus şi ucrainean, care s-au întâlnit ultima oară la sfârşitul lui august la Minsk, în Belarus, va avea loc în prezenţa mai multor lideri europeni, între care cancelarul Merkel, preşedintele francez François Hollande, premierul britanic David Cameron, premierul italian Matteo Renzi - care va prezida reuniunea, şi reprezentanţii Uniunii Europene (UE) Jose Manuel Barroso şi Herman Van Rompuy.

Summit-ul de la Milano aminteşte de cel de la 6 iunie, când liderii francez, german, rus şi ucrainean au discutat despre conflict, în timpul marcării a 70 de ani de la Debarcarea aliată în Normandia.

În afară de Ucraina, o serie de subiecte reprezintă tot atâtea puncte de fricţiune potenţială între europeni şi anumite ţări asiatice.