Voi ce vă amintiţi?

"...cheia nelipsită de la gât, programul TV de la 7 la 9, ţevile cu cornete, mirosul de plastilina, jucăriile caleidoscop ( ce minune! Mă purtau instant într-un univers paralel, miraculos, de basm şi de visare), jocurile cu elasticul ( cât mai săream în faţa blocului..), şotronul, desenele fantastice cu creta de pe asfalt (mi-e dor de căldură sufletească a unei zile de 1 Iunie când toate trotuarele erau pline de copii, sori, stele, flori, tricolor şi alte minunăţii desenate de şoimii patriei şi de pionieri împânziţi în toate colţurile ţării), gustul de neuitat al pufarinelor, bicicletele Pegas ( nu, eu nu am avut, cât de mult mi-am dorit...), culegerile Gheba, stiloul chinezesc, sugativa, clasorul meu cu timbre, bătăile în ţevile de la calorifer când vecinul făcea gălăgie, cozile lungi, dezolante, în frig şi întuneric, la pâine, carne, zahăr, ulei, butelie, oamenii necăjiţi, trişti, revoltaţi sau resemnaţi, copiii prost îmbrăcaţi ce stăteam ore în şir în fata alimentării, sărăcia din magazine, cartelele cenuşii, o imagine atât de tristă…îmi amintesc cum jinduiam după gustul de portocale, parcă simt mirosul bananelor verzi ţinute pe dulap până se coceau, gustul unic al bomboanelor multicolore Cip, parcă aud genericul de la Albumul Duminical, cuvintele acelea neînţelese de la Cotele Apelor Dunării - Cui i-ar putea păsa de aşa ceva?
Mi se perindă cu repeziciune prin faţa ochilor imagini ce mi-au colorat copilăria…revista Cutezătorii, mirosul de seminţe prăjite vândute de ţigăncile de la colţul străzii, şamponul Căluţ de Mare, rachetele de tenis Reghin, cofetăriile de tip ceauşist, gustul savarinelor, eclerelor, cremşnitului, excelentului, amandinelor ( nu mai găseşti astăzi acelaşi gust nicăieri!), sărăţelele pe care le pregătea mama unei colege, puloverele cu ursuleţi tricotate de mama ( da, mai avea timp să şi tricoteze, sau să coasă goblenuri) bibelourile cu pescarul, beţivul, cei doi fraţi, balerina, prezente parcă în fiecare casă, mileurile, Cico, sărbătorile cu Nutella- Finetti , compotul de ananas –delicatese!, salamul de Sibiu ( îmi plăcea atât de mult încât de fiecare dată când mâncam îmi spuneam că din primul salariu îmi voi cumpăra doar salam de Sibiu. Să mă satur!), pufuleţii, gostatul, brânza de burduf din Covasna, care se întindea, Cântarea României, nechezolul, păpuşile mari care îşi închideau ochii când le dădeai capul pe spate, praful de spălat Tix, Eugenia, huiduielile când se lua curentul ( “Iar au luat porcii curentul…” Multă vreme mi-a fost tare greu să înţeleg care era legătura între bietele animale şi lumina din casă...) mirosul lămpii cu gaz, fericirea când venea în sfârşit lumina, Pachetele lungi de ţigări Kent, dar şi cele de Snagov, sau cele de Carpaţi, fără filtru, cutiile de Ness, dar şi pe cele de cicoare, mielul pe care îl aducea tata de Paşti, carnea "pe sub mână" pe care o procura mama de la Alimentara din colţ, sticla mare de lapte în care strângea bani albi pentru zile negre, zilele frumoase când mergeam la pădure, la grătar, - în duminicile când se circula cu număr par- , petrecerile alor mei, magnetofonul uriaş, dansurile mele fox cu tata, dansul răţuştii, "Comment ça va? Comme si, comme si, comme si comme ça…."cravata de pionier, tresele de comandant de unitate, de detaşament sau de grupă, săpunurile strecurate de mama între rufe, caramelele pe care le dezlipeam atât de greu de pe dinţi, almanahurile, glasul atât de drag al Irinei Loghin în casa bunicii, vacanţele cu ai mei la mănăstirile din Moldova, zilele când mergeam la munte, în Bucegi, la Babele, la Sfinx, pomul de Crăciun, cadourile, colindele, grădiniţa, coroniţele din flori de câmp, serbările la care recitam cu atata patos poezii patriotice, excursiile cu şcoala, plimbările cu barca în Delta Dunării, Nedeile de la Covasna, schiul- mă rog, trântele pe pârtiile începătorilor din Predeal, Poiana Braşov sau de la Pârâul Rece,...şi-apoi Revoluţia...Victor Rebengiuc cu hârtia igienică, blugii, bomboanele turceşti, aurul, casetofoanele, televizorul color, prima telenovelă, Sclava Isaura, tricourile cu Metallica, Jon Bon Jovi, Depeche Mode... cum aş putea să uit tricoul meu preferat cu Jon Bon Jovi? …"
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Peninsula Iberică este noul Wuhan?

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”
Recomandările noastre
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)