ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Volumul 11 al seriei, "Afaceri orientale", intitulat Imperiul Foamei: foametea artificială din URSS şi impactul asupra spaţiului românesc, 1921-1922, 1931-1933, 1946-1947, va fi lansat şi peste Prut, în Basarabia, informează Editura Filos.

Volumul se ocupă de exterminarea prin foamete ca instrument politic utilizat în Uniunea sovietică în anii 1920-1940. Autorul cercetează cauzele şi mecanismul tragediei; situaţia românilor din Ucraina şi Basarabia - victime ale celor trei episoade majore ale foametei; conexiunea cu alte mijloace leninist-staliniste de sovietizare; efectele înfometării asupra României; nivelul cunoaşterii, impactul asupra relaţiilor bilaterale şi a celor multilaterale; reacţia autorităţilor naţionale, internaţionale şi a opiniei publice; legătura dintre foametea artificială şi inventarea naţiunii "moldoveneşti"; cum a fost tratat subiectul în literatura de specialitate.

Seria Afaceri Orientale a fost iniţiată de Vadim Guzun sub egida Institutului de Istorie George Bariţiu din Cluj-Napoca al Academiei Române, în anul 2011, cu scopul de a scoate la lumină subiecte abordate tangenţial ori ignorate până în prezent, dată fiind încărcătura lor politică, cu potenţial educativ şi de recuperare a memoriei unor destine ce se confundă cu destinul tragic al unei ţări abandonate pe orbita Kremlinului. În centrul colecţiei - deschisă şi altor contribuţii – se află istoria fostei URSS, istoria României şi a vecinilor săi, a românilor de pretutindeni afectaţi de politicile de sovietizare - problematici de actualitate pentru cercetători, specialişti în relaţii internaţionale, diplomaţi, profesori, studenţi, elevi, toţi cei interesaţi de spaţiul răsăritean în general şi de sovietologie în special.

chisinau 2

 

cahul