ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În curând, la Editura Fundației Naționale pentru Știință și Artă (FNSA), va apărea volumul Marin Preda în arhivele Securității, care prezintă dosarul de securitate al marelui scriitor.

Saptamanile indragostitilor: 2-15 februarie. Toate ofertele

Criticul Eugen Simion, președintele FNSA, a declarat pentru Agerpres că volumul reunește circa 500 de pagini de documente care atestă faptul că Marin Predaa era urmărit zi și noapte, inclusiv în camera conjugală, de Securitate.

"Să vezi ce-i acolo, de-nebunești. Și în dormitor, dragă. Luni întregi, ani întregi îl urmăreau tot ce face, ce vorbește cu nevastă-sa. Omul ăsta a fost urmărit toată viața lui. Noi nici n-am știut. Se temeau de el și îl înregistrau zi și noapte", a spus Simion.

Fostul preşedinte al Academiei Române a admis că printre numele care l-ar fi turnat pe autorul "Vieții ca o pradă" la Securitate s-ar număra Mircea Ciobanu și Ion Caraion.

"Domn'le, toți au turnat de acolo de la editură (n.r. — Editura Cartea Românească, pe care Marin Preda a condus-o în perioada 1970 — 1980). Sunt câțiva pe care eu i-am ghicit: Mircea Ciobanu, de pildă, sau Caraion. E o listă întreagă. Sunt 20 de nume", a mai spus Eugen Simon, menționând că realizatorul volumului nu a dorit să dea lista de nume a celor care l-ar fi turnat pe "monșer".

Lucrarea este realizată de Ioana Diaconescu, având o prefață semnată de Eugen Simion.

Marin Preda a murit la 58 de ani, la data de 16 mai 1980, fiind descoperit fără suflare în camera sa de la Casa de Creaţie a Scriitorilor de la Mogoşoaia. Condițiile în care a decedat scriitorul nu au fost elucidate nici până în prezent. Potrivit raportului medico-legal, „moartea lui Marin Preda a fost violentă și s-a datorat asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, posibil lenjerie de pat, în condițiile unei come etilice". Marin Preda este înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu.