ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Antreprenorii care vor să realizeze o investiţie într-o fermă, cu bani europeni, au la dispoziţie noul Program Naţional pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, scrie Hotnews.ro.

[P] Maria, Regina României. Jurnal de Război, ediție integrală, necenzurată - comanda online

Ghidul solicitantului este deja disponibil pe portalul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (A.F.I.R, www.apdrp.ro) pentru cele 3 submasuri lansate:

4.1 Investiţii în exploataţii agricole
6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri
19.1 Sprijin pregătitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală (pentru Grupurile de Acţiune Locală/”GAL”).

Pentru cei interesaţi să realizeze o investiţie, fie că sunt fermieri deja înregistraţi la Agenţia pentru Plăţi (APIA), fie că sunt întreprinzători care doresc să înfiinţeze o fermă vegetală şi/sau zootehnică, Ghidul solicitantului pentru submăsura 4.1 prezintă atât concepte noi, pentru asimilarea cărora va fi necesar un anumit timp, dar şi câteva elemente menite să uşureze intrarea în program.

O veste bună este că beneficiarul nu trebuie să mai aibă obiectul principal de activitate în domeniul agricol (respectiv codul CAEN principal precizat în certificatul de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului) şi nici să demonstreze că cel puţin 50% din veniturile din exploatare provin din activităţi agricole.În noul PNDR beneficiarul poate desfăşura activităţi agricole că activităţi secundare.

Un element de noutate mai puţin apreciat este însă faptul că fermierii individuali care îşi desfăşoară activitatea doar ca persoană fizică nu vor putea depune proiect decât dacă se autorizează sub o formă juridică la Oficiul Registrului Comerţului, în calitate de persoană fizică autorizată (PFA) sau întreprindere individuală (II).

Veşti bune sunt însă pentru institutele de cercetare-dezvoltare, centrele, staţiunile şi unităţile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, cu personalitate juridică de drept public său privat, care pot beneficia. pentru prima oară în mod direct. de fonduri disponibile printr-un program de dezvoltare rurală finanţat din fonduri europene.

Poate primul pas care trebuie făcut, dacă vă gândiţi la un proiect, trebuie să fie analizarea anexelor la ghidul solicitantului care arată potenţialul agricol (vegetal şi animal) al localităţii unde doriţi să faceţi investiţia.

Pentru principalele specii de animale, precum şi de cultură vegetală (în sistem neirigat şi irigat), potenţialul fiecăreia la nivelul fiecărei localităţi din România este exprimat printr-un nivel scăzut, mijlociu sau ridicat.

Investiţiile în zonele cu potenţial scăzut sunt eligibile, dar, din păcate, numai investiiile în zonele cu potenţial mijlociu sau ridicat sunt punctate în cadrul criteriilor de selecţie, având deci şanse mai mari de finanţare.

Pentru a afla dacă poate beneficia de aceste fonduri, solicitantul care are deja o fermă trebuie să calculeze dimensiunea economică a acesteia, exprimată în euro şi care reflectă capacitatea de a obţine un venit considerat rezonabil pentru culturile sau speciile de animale din fermă. Ca noutate, pentru acest calcul trebuie să folosească coeficienţii de producţie standard precizaţi de A.F.I.R în cadrul Cererii de finanţare.

Condiţia este ca ferma să aibă o dimensiune de minim de 8.000 euro producţie standard, calculată însă la nivelul ultimei înregistrări la APIA sau ANSVSA din anul 2014, nu la data depunerii cererii de finanţare. Pentru solicitanţii care prevăd activităţi agricole complet noi în activitatea lor, dimensiunea fermei va fi cea rezultată ca urmare a realizării investiţiei, folosind aceiaşi coeficienţi.

Asociaţia Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) oferă informaţii necesare pentru accesarea banilor europeni.