ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Washingtonul a protestat duminică față de convocarea de către justiția din Georgia a fostului președinte Mihail Saakașvili în mai multe anchete penale, fostul șef de stat, un proocidental, locuind în prezent în Statele Unite, scrie Agerpres.

Parchetul general de la Tbilisi a anunțat sâmbătă că l-a convocat pe fostul președinte al acestei mici republici din Caucaz pentru a fi interogat în calitate de martor, în special în ancheta asupra morții fostului premier Zurab Jvania, găsit asfixiat în 2005. Alte anchete se referă la deturnarea de fonduri publice de către serviciile de securitate și la confiscarea ilegală a unor bunuri. Departamentul de Stat de la Washington a exprimat într-un comunicat 'preocuparea Statelor Unite' în fața 'deciziei autorităților georgiene'.

"Nimeni nu este mai presus de lege, dar să demarezi multiple anchete care îl implică pe un fost președinte ridică preocupări legitime asupra motivațiilor politice, în special cu instituții juridice și judiciare atât de fragile", a criticat purtătoarea de cuvânt a diplomației americane, Marie Harf.

Mihail Saakașvili locuiește în prezent în Statele Unite, după ce a părăsit Georgia.

Acest reformator prooccidental, ajuns la putere în 2003 în urma Revoluției Trandafirilor, s-a aflat în fruntea acestei foste republici sovietice timp de un deceniu, iar mandatul său s-a încheiat în noiembrie. El a fost înlocuit cu un aliat al miliardarului Bidzina Ivanișvili, dușmanul său declarat al cărui partid a câștigat legislativele din 2012.

Simpatizanții săi sunt de părere că această convocare vizează să îl reducă la tăcere pe Saakașvili după ce el a susținut mișcarea proeuropeană din Ucraina împotriva președintelui destituit Viktor Ianukovici.

La rândul său, premierul georgian, Irakli Garibașvili, a afirmat că sunt unele întrebări legitime referitoare la președinția lui Saakașvili.

Avocat format în Statele Unite și în Franța, Mihail Saakașvili este apreciat pentru că a luptat împotriva corupției, reformând în profunzime forțele de ordine și aparatul de stat. În 2008, el a antrenat însă țara într-un război dezastruos cu Rusia și a fost acuzat de tendințe autoritare.