ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Site-ul WikiLeaks iface o speculație șocantă, conform căreia Rusia ar putea să îl dea Statelor Unite pe fostul consultant NSA, Edward Snowden, în schimbul îmbunătățirii relațiilor cu Washington-ul.

Snowden a devenit, din 2013, inamicul numărul unu al SUA, în urma dezvăluirilor făcute privind programul american de spionare în masă, iar  americanii ar face orice să îl aducă înapoi în Statele Unite, unde riscă să fie judecat pentru spionaj. Vânat de serviciile americane de spionaj și de autorități, fostul consultant NSA a primit, anul trecut azil temporar în Rusia,  dar care a expirat miercuri. Joi, Edward Snowden a făcut cerere pentru prelungirea perioadei de azil, iar autoritățile ruse, a precizat avocatul său, urmează să dea un răspuns în aceste zile.

 Wikileaks, care lansează ipoteza ca Rusia să îl ofere pe tavă americanilor, în schimbul ameliorării relației cu SUA, tensionate la maximum în urma crizei ucrainene, nu aduce niciun argument în sprijinul acestei teorii. În schimb, site-ul Bloomberg susține că este mai mult decât sigur că Snowden va primi prelungirea azilului. Pentru că, afirmă oficiali ruși, ”Snowden este încă în pericol”.

Presa americană scrie, de asemenea, că unii congresmani i-au cerut  lui Obama să facă mai multe presiuni asupra Rusiei pentru a-l extrăda.

Prin dezvăluirile sale a făcut de ruşine şi a umilit SUA, mai ales în Germania. La fel de important e şi faptul că a difuzat informaţii despre capacităţile noastre militare şi a pericilitat viaţa multor soldaţi americani”, susțin politicienii americani.

Dezvăluirile fostului consultant NSA, provenind din documente sustrase, au pus America într-o situație mai mult decât neplăcută şi au tensionat relaţiile cu state aliate, furioase să descopere că Washingtonul spiona de ani buni   conversaţiile private ale liderilor lor și chiar ale cetățenilor lor.