ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Maghiarii din Ținutul Secuiesc continuă acțiunile provocatoare și de Ziua Națională a României, pe care o consideră una de ”doliu”. Mai multe instituții și persoane fizice au arborat la geamuri, luni, 1 decembrie, de Ziua Națională, un steag negru, al doliului, potrivit site-ului dcnews.ro.

Black Friday:Livrare gratuita in 24 de ore!

În 1990, Parlamentul a promulgat legea prin care stabilea ziua națională a României în 1 decembrie. Gestul a fost unul dublu: de combatere a simpatiilor legate de tradiția monarhică a României, cu sărbătoarea națională istorică în 10 mai, dar și contracararea solicitării opoziției anticomuniste, de adoptare a zilei naționale în 22 decembrie.

Data de 1 decembrie, ce-și are simbolul în urmă cu 96 de ani, în Proclamația de la Alba Iulia de unire a tuturor românilor, este însă văzută de extremiștii maghiari ca un afront adus acestei minorități, pentru care ziua de 1 decembrie a însemnat o pierdere politică.

Cel care a alimentat această teză a fost europarlamentarul extremist Laslzo Tokes, care a declarat, în repetate rânduri, că Ziua Naţională a României este una de doliu pentru maghiari. Tokes spune că minoritatea maghiară nu are motive de sărbătoare petru că, pe 1 decembrie 1918, Ardealul a fost furat Ungariei, motiv pentru care în ţara vecină au bătut clopotele.