ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Premierul britanic David Cameron este dispus să facă orice pentru a-i convinge pe scoțieni să voteze, la referendumul din toamnă, în favoarea rămânerii Scoției în cadrul Regatului Unit. Pentru asta, șeful guvernului de la Londra le-a promis scoțienilor că va dezvolta sectorul aerospațial din Scoția și chiar va construi un ”spațioport” pentru zborurile comerciale și turistice.

Scoțienii se pregătesc să voteze, în septembrie, în cadrul referendumului ce va decide desprinderea Scoției de Marea Britanie. Premierul David Cameron încearcă să le arate avantajele rămânerii în interiorul Marii Britanii, motiv pentru care a lansat primele promisiuni, începând cu turismul spațial. Foarte probabilă va fi consruirea primului ”spațioport” în Scoția, ce urmează să devină operațional din 2018. Acesta va putea găzdui ”zborurile galactice” pentru care compania spațială de zbor Virgin Galactic, deținută de miliardarul Richard Branson și compania americană Xcor se pregătesc deja cu zboruri spațiale pentru finele acestui an.

Anunțul privind construirea unui spațioport în Scoția a fost făcut recent de David Cameron, la salonul de aeronautică și aviație de la Farnborough. Aici s-avorbit despre primul spațioport din Regatul Unit, destinat zborurilor comerciale turistice și lansărilor de sateliți pentru companiile private. Iar dintre cele opt destinații alese pentru aceste zboruri, executivul de la Londra a ales ca șase să fie în teritoriul scoțian, scrie site-ul italian Il Fatto Quotidiano.

Londra a încercat până acum să covingă Scoția secesionistă că dorința acesteia de a se desprinde de Marea Britanie va avea consecințe nefaste, începând cu intrarea în faliment a Scoției și până la sancțiunile diplomatice și la nivel european. David Cameron s-a gândit că le poate schiba votul scoțienilor prin mirajul zborurilor spațiale, promițând că va aloca sectorului aerospațial 14 miliarde de euro și peste 34.000 de locuri de muncă pentru scoțieni.
”Virgin Galactic”, compania spațială de zbor deținută de Sir Richard Branson, a anunțat deja că turismul spațial este în prezent un obiectiv în curs de realizare, iar naveta ar putea fi modificată și transformată într-un super-jet.

Tot Richard Branson, care deţine casa de muzică Virgin Records şi compania aeriană Virgin Atlantic Airways, a inaugurat în 2011, în New Mexico, primul aeroport din lume destinat zborurilor spaţiale. Clădirea aeroportului a costat peste 144 de milioane de euro, iar 150 de astronauţi şi-au rezervat deja bilete pentru cursele turistice, ce costă 144.000 de euro.