Zece organizaţii nonguvernamentale din judeţul Covasna, care au constituit grupul ecologist "Indigo", cer stoparea investiţiei concernului austriac Holzindustrie Schweighofer, interesat să construiască anul acesta o fabrică de cherestea în localitatea Reci.

Cele zece organizaţii au dat duminică publicităţii o scrisoare deschisă adresată autorităţilor şi politicienilor, prin care îşi exprimă dezacordul faţă de această investiţie, apreciind că va afecta mediul înconjurător, va distruge pădurile din judeţ, va falimenta micii întreprinzători locali din industria lemnului şi va avea efecte dezastruoase asupra rezervaţiei naturale "Mestecănişul" de la Reci, precum şi asupra turismului din zonă. De asemenea, semnatarii scrisorii consideră neverosimilă promisiunea investitorului austriac de a crea 650 de locuri de muncă în judeţul Covasna.

"Demersul nostru nu este unul de natură accidentală, deoarece nu putem nicicum să ne autoconvingem despre faptul că o investiţie cum este Schweighofer ar fi în stare să asigure o dezvoltare durabilă şi ar aduce cu sine prosperitatea în judeţul Covasna. Mass-media naţională a stigmatizat Schweighofer ca fiind o firmă gigant care se străduieşte să obţină statutul de monopol în domeniu în România, care este caracterizată prin exploatarea nemiloasă a materiei prime şi care nu este interesată de tradiţiile, viitorul şi aspiraţiile comunităţilor locale. (...) Ne exprimăm speranţa că şi factorii de decizie susţinători ai proiectului au vizionat deja câteva filme documentare despre echilibrul ecologic şi ecosistemele pădurilor. (...) Vă rugăm ca ţinând cont de interesele, de viitorul comunităţii noastre şi sănătatea tuturor să opriţi această investiţie!", se arată în scrisoarea deschisă remisă AGERPRES. Printre semnatari se numără Societatea Carpatină Ardeleană, Fundaţia Comunitară Covasna, asociaţiile Soare Verde, Vinca Minor, Laszlo Kalman, Lumea Pierdută, Sepsi Bike, Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România şi Cercul Turistic Nemere. Scrisoarea vine la câteva zile după ce Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a dat autorizaţie de construcţie pentru fabrica de la Reci.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat pentru AGERPRES că reprezentanţii firmei au adus toate avizele solicitate, prin urmare nu a existat niciun motiv legal pentru a nu i se elibera autorizaţia de construcţie. Contrar militanţilor ecologişti, Tamas Sandor afirmă că nu există niciun pericol ca investitorul să "defrişeze pădurile" din judeţ, deoarece este vorba despre o fabrică de prelucrare a lemnului, şi nu de exploatare, prin urmare va achiziţiona materie primă de la firmele şi proprietarii de terenuri din zonă.

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna, Gheorghe Neagu, a confirmat că la Reci se doreşte construirea unei fabrici de prelucrare şi rindeluire a lemnului, deci nu de exploatare, şi susţine că aceasta nu va afecta peisajul, sursele de apă şi nici biodiversitatea. Holzindustrie Schweighofer a anunţat în luna martie anul trecut că intenţionează să investească 150 de milioane de euro în fabrica de la Reci şi să creeze circa 650 de locuri de muncă.

FOTO: Evz.ro
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews